Steven, Birgit en Gertie (v.l.n.r.) voor het toekomstige cultureel centrum? (foto: Dorry Smeets)
Steven, Birgit en Gertie (v.l.n.r.) voor het toekomstige cultureel centrum? (foto: Dorry Smeets) (Foto: )

Maria Goretti nieuw centrum voor culturele activiteiten?

  •   keer gelezen

GENNEP | De schoolvakantie is begonnen en basisschool Maria Goretti heeft zijn laatste leerlingen uitgezwaaid. Zij gaan eind augustus naar het nieuwe Kind Expertise Centrum (KEC) aan het Martinushof. Betekent dit het einde van dit prachtige gebouw met historische waarde? Niet als het aan de Werkgroep Cultureel Centrum Gennep ligt. Deze pleit ervoor dat Maria Goretti hét centrum gaat worden voor uiteenlopende activiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Door Dorry Smeets

De werkgroep – bestaande uit afvaardigingen van 4Events, Matigheid en Genoegen, TheaterSpeelPlaats Gennep, SG-producties, Kunstkriebels en Dansstudio 49 – is onlangs opgericht. “Maar Matigheid en Genoegen is hier al langer mee bezig”, laat Gertie Otten weten. “Vroeger hadden wij onze spullen in het oude belastingkantoor staan. Toen dat afgebroken werd, hebben we al contact gezocht met de gemeente. De kledingopslag hebben we momenteel bij 4Events; onze andere spullen liggen in de kelder van Maria Goretti.” Vier vrijwilligers zijn hier regelmatig bezig met het maken van decorstukken voor diverse voorstellingen van de plaatselijke verenigingen. Van de gemeente hebben zij te horen gekregen dat zij er nog een jaar mogen blijven, waarna het schoolgebouw mogelijk gesloopt wordt. Wat nu? “We hebben al diverse instanties – waaronder Destion, Roepaen en Jong Nederland – benaderd voor ruimte”, aldus Gertie, “helaas konden zij ons ook niet helpen. We zitten echt met de handen in het haar. Nu Maria Goretti leeg komt te staan, is dat dé kans voor ons.”

Ontmoetingsplaats
Het gaat de werkgroep niet alleen om opslagruimte en een locatie waar de decorbouwers aan de slag kunnen, maar ook om een plek voor repetities en cursussen. “Je kunt dan denken aan schilder-, boetseer- en danslessen”, legt Birgit Holtermans van Kunstkriebels uit. “Dat kunnen professionele, maar ook particuliere initiatieven zijn. Zelf heb ik aan mijn keukentafel slechts ruimte voor vier cursisten en dat is echt te weinig. Ik zoek daarbij een ruimte waar de schilderijen kunnen drogen.” Volgens Steven Gerrits van TSP en SG-producties is een cultureel centrum voor Gennep een must: “Nu we geen muziekschool meer hebben, geven docenten vaak geen les meer. Een ruimte huren betekent geld bijleggen. Dit centrum zou tevens laagdrempelig moeten zijn, zodat mensen met een kleine beurs er ook terechtkunnen.” Ze willen graag dat Maria Goretti een ontmoetingsplaats wordt, waar iedereen kan ervaren wat Gennep op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft. “Samenwerking met exploitant Yask, de scholen en Dichterbij ziet Birgit helemaal zitten. “Over en weer kunnen we veel voor elkaar betekenen.”

Hoe nu verder?
“De werkgroep heeft een brief naar het College van B&W en de gemeenteraad gestuurd”, vertelt Steven. “Op 29 juli hebben we een oriënterend gesprek met wethouders Rob Peperzak en Rob Janssen. Onze droom is een multifunctioneel cultureel centrum in Gennep. Die droom willen we waarmaken. Of het haalbaar is weten we niet, maar we hopen dat we de tijd krijgen om dat te onderzoeken.” Wie zich aan wil sluiten bij de werkgroep kan contact opnemen met Steven via info@sg-producties.com of 06-22673853.

Reacties politiek
D66 laat weten het een goed initiatief te vinden, mits het financieel haalbaar is. Bij zowel het CDA als de SP en de VVD is het gebouw van Maria Goretti echter niet in beeld. Renovatie is te duur en mogelijk worden hier later woningen gebouwd. De SP denkt daarom aan een andere locatie; de andere twee partijen zien meer in een onderkomen in een van de gemeenschapshuizen. Voor de PvdA is Maria Goretti als cultureel centrum tijdelijk een optie, waarbij gekeken moet worden naar een mogelijke andere plek voor de toekomst.

Meer berichten