Om de ruïne van het Genneperhuis te consolideren is archeologisch sleuvenonderzoek nodig.
Om de ruïne van het Genneperhuis te consolideren is archeologisch sleuvenonderzoek nodig. Foto: Staatsbosbeheer

BAAC maakt consolidatieplan voor ruïne Genneperhuis

Kunst en cultuur 257 keer gelezen

GENNEP | Opgegaan in de natuur ligt aan de uitmonding van de Niers de ruïne van de burcht van het Genneperhuis. Om te voorkomen dat de restanten van de burcht steeds verder in verval raken wordt er dit najaar door Onderzoeks- en Adviesbureau BAAC een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. 

Om een consolidatieplan voor de ruïne van het Genneperhuis te kunnen maken wordt er een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Hiermee kan inzicht worden verkregen in de toestand van de muren en funderingen. Tevens in de begrenzingen en samenhang, èn de ligging van de onderdelen van de voormalige burcht. Ook is het belangrijk dat de leeftijd van de verschillende gesteentelagen wordt bepaald. Daarnaast wordt voor verschillende muurdelen uitgezocht wat de archeologische waarde van de grondlagen die tegen het muurwerk liggen is.
BAAC graaft op tien verschillende plekken proefsleuven, van één meter diep, twee meter breed en zes tot vijftig meter lang. Daarnaast worden zeven kijkgaten aangelegd.
Het onderzoek wordt op en rond het beschermd archeologisch en bebouwd rijksmonument uitgevoerd in samenspraak met grondeigenaar Staatsbosbeheer, Cultureel Erfgoed, gemeente Gennep, provincie Limburg. De Rijksdienst financiert het proefsleuvenonderzoek.
 sleuven worden gegraven afgezet voor publiek. Het onderzoek duurt tot eind september.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant