Het combinatieteam van VIOS en SPES (zwart tenue) ging zaterdag in Ottersum in de aanval tegen Eendracht'30 uit Mook.
Het combinatieteam van VIOS en SPES (zwart tenue) ging zaterdag in Ottersum in de aanval tegen Eendracht'30 uit Mook. Foto: Guido Gregoire

Korfbalclubs SPES en VIOS zetten eerste stap in samenwerking

Sport 620 keer gelezen

MILSBEEK | Jarenlang stonden ze binnen de lijnen van het korfbalveld steeds tegenover elkaar, in de toekomst slaan de korfbalverenigingen SPES uit Milsbeek en het Ottersumse VIOS de handen ineen. Zaterdag beten de meisjes A1, A2 en B1 het spits af toen zij in competitieverband als combinatieteams de tegenstanders tegemoet traden. Dit seizoen beslaat de samenwerking vier teams, maar uitbreiding wordt voor de toekomst verwacht. “We willen nog meer stappen maken”, zegt SPES-voorzitter Marjo Vissers.

Hoewel er voor het uitwerken van de plannen niet over één nacht ijs gegaan is heeft de samenwerking betrekkelijk snel gestalte gekregen. De eerste oriënterende gesprekken vonden plaats in februari/maart plaats, laat VIOS-bestuurslid Anouk Schallenberg weten. In mei werd besloten dat samenwerking gestart werd voor Meisjes B1, A2 en A1 en het Midweekteam van de senioren.

Digitale kennismaking
De kennismaking tussen mensen uit beide verenigingen vond veelal plaats via digitale meetings. Het was door Corona niet mogelijk fysieke bijeenkomsten te beleggen, maar die werkwijze heeft de plannen geenszins vertraagd. Eerst lag de focus op elkaar leren kennen, daarna werden verschillende thema’s voor samenwerking besproken. “We realiseren ons dat VIOS en SPES twee verschillende verenigingen zijn, uit verschillende dorpen en met verschillende culturen. We kenden elkaar vooral als tegenstanders in het veld en langs de lijn. Maar we merken in onze gesprekken dat er veel is dat ons bindt,” zo leggen de bestuurders uit. “Onze gezamenlijke ambitie is dat we voor onze leden het best mogelijke korfbalaanbod willen realiseren.”

Korfbal op ieder niveau
Met SPES en VIOS kent de gemeente Gennep twee korfbalclubs die ambiëren de sport op een hoog niveau aan te bieden voor speelsters die dat kunnen en willen. Voor mensen die op een lager en recreatief niveau willen spelen is die mogelijkheid er ook. Het probleem is echter dat niet voor elk team en niveau voldoende speelsters zijn. Daardoor kan het voorkomen dat prestatiegerichte speelsters gemixt worden met leden gezelligheid belangrijker vinden. “Door de samenwerking kunnen we de verdeling beter maken. We hebben daarom een B1 en A1 die hoog ingedeeld worden terwijl de A2 iets recreatiever gaat spelen. Op deze manier denken we dat korfbalsters het samen langer volhouden”, zegt de Milsbeekse voorzitter.

Praktijk
Voor de samenwerkingsteams zijn nieuwe outfits beschikbaar. De traditionele clubkleuren rood (SPES) en oranje (VIOS) komen er niet in voor. “Deze vier teams spelen in het zwart. We trainen beurtelings in Ottersum en Milsbeek, maar voor de wedstrijden is dat anders. We beginnen de veldcompetitie in Ottersum. Na de zaalcompetitie worden de wedstrijden buiten in Milsbeek gespeeld”, zeggen de bestuursleden. Voor wat betreft de zaalcompetitie zijn de samenwerkingspartners vastberaden. “We spelen onze wedstrijden in de zalen in Gennep zeker nu de vloer vernieuwd is.”
Op die nieuwe shirts prijken ook de namen van sponsors uit beide dorpen. “We hebben voor de shirts van deze drie teams sponsoren uit beide dorpen gevonden. TOPIC Magazine, Hopmans Haardhout, Aarnoutse Slagerij & Traiteur, Teunesen zand en grint en Sport 2000 van Neerven zijn bedrijven die al jaren supporter zijn van het jeugdkorfbal in Milsbeek en Ottersum”, zegt Marjo Vissers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant