De BOA's worden uitgerust met een bodycam van Zepcam (T2+).
De BOA's worden uitgerust met een bodycam van Zepcam (T2+). (Foto: Eigen foto)

BOA’s voorlopig uitgerust met bodycams

  •   keer gelezen

GENNEP | De gemeente Gennep gaat de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) uitrusten met bodycams. De inzet van de camera’s die als persoonlijk beschermingsmiddel dienst doen, loopt over een proefperiode van zes maanden. De pilot met de bodycams van het type Zepcam T2+ loopt ook in de gemeenten Mook en Middelaar en Venray.

De Zepcam T2+ is vorig jaar getest door de Nationale Politie. Uit zeven verschillende bodycams kwam de door Gennep gekozen camera als beste uit de test.

De BOA’s hebben een voorname rol in het handhaven van en het toezien op de veiligheid, leefbaarheid en naleven van regels. Tijdens het werk krijgen BOA’s steeds vaker te maken met verbaal en/of fysiek geweld. Ook in de achterliggende tijd waarin COVID-19 regels gehandhaafd dienden te worden deden zich incidenten voor en werden BOA’s belaagd door bijvoorbeeld gericht hoesten of spugen.
Om de werkomgeving veiliger te maken en daarmee ook het gevoel van veiligheid bij de ambtenaren te verbeteren wordt voorgesteld de bodycam te gaan gebruiken.

Deze camera is bevestigd op het lichaam of aan de uitrusting van de BOA, en mag, zodra deze zich bedreigt voelt, ingeschakeld worden om opnamen te maken. De opnamen zijn een technisch observatiemiddel. De camera registreert datgene waarop hij gericht is, in veel gevallen de gebeurtenissen die de boa zelf meemaakt, ziet en/of hoort. De opgenomen beelden zijn voorzien van encryptie en worden opgeslagen in een beveiligde Cloud omgeving waardoor ze niet zomaar bekeken kunnen worden.

Jos Gröniger
Meer berichten