<p>De Hofzittingen in Veghel zijn volgend weekend. Door de nieuwe maatregelen lijkt het doorgaan ervan vrijwel onmogelijk.</p>

De Hofzittingen in Veghel zijn volgend weekend. Door de nieuwe maatregelen lijkt het doorgaan ervan vrijwel onmogelijk.

Horeca vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht, niet-essentiële winkels om 18.00 uur

  •   keer gelezen

VEGHEL | De horeca moet vanaf morgen (zaterdag) om 20.00 uur dicht. Dat is een van de extra maatregelen die het kabinet treft om de oplopende coronabesmettingen tegen te gaan. De nieuwe maatregelen zijn zeker drie weken van kracht. 

Demissionair minister-president Mark Rutte was afgelopen vrijdagavond duidelijk. Het aantal contactmomenten moet naar beneden. “De nieuwe maatregelen gaan ons allemaal raken, of je gevaccineerd bent of niet”, aldus Rutte. “De maatregelen gelden voor drie weken. Die drie weken zijn nodig om andere maatregelen mogelijk te maken die daarna de virusverspreiding kunnen verdragen. Denk aan de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Maar we willen ondernemers ook de keuze bieden om hun locaties open te stellen voor alleen gevaccineerden en Nederlanders die genezen zijn van COVID-19.” Rutte spreekt van ‘vervelende beslissingen’.

Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen:

- Houd 1.5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
- Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
- Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
- Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
- In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
- Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte. Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
- Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
- Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar: ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
- Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
- Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
- Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

De maatregelen gelden minimaal drie weken, tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw bekeken.


Veghel
In Veghel staan de Hofzittingen volgende week vrijdag en zaterdag op het programma. Of deze doorgaan is zeer onzeker. Carnavalsvereniging de Kuussegatters komt daar later op terug. De afterparty’s aansluitend aan de Hofzittingen gaan sowieso niet door.

Op 20 november zou eigenlijk Het Verzet plaatsvinden. De nieuwe coronamaatregelen maken het organiseren van het nieuwe festival in het Julianapark onmogelijk.

Verder worden festivals als Veghel by Day (27 november) en Alive & Kicking (28 november), allebei op de Noordkade, gecanceld.

De intocht van Sinterklaas op zondag kan wel doorgaan.


‘Extra stapje’
Rutte deed vrijdagavond tijdens de persconferentie een dringende oproep. “Vraag jezelf af: welk extra stapje kan ik nog zetten? Het maakt niet uit of dat op het werk is, op school, in de winkel of thuis. Maatregelen werken alleen als we allemaal meedoen.”

Meer berichten