Doe mee aan de excursie naar de Genneper- en Looierheide op 24 november.
Doe mee aan de excursie naar de Genneper- en Looierheide op 24 november. (Foto: Eigen foto)

Excursie door rivierduinlandschap onder de rook van Ganapja

  •   keer gelezen

GENNEP | De KNNV afdeling Nijmegen houdt op woensdag 24 november een excursie over de Genneper- en Looierheide. Het thema van de tocht die volgens de Coronaregels plaatsvindt is landschapsbiografie, historische ecologie, flora en fauna. Excursieleider is Jan Nillesen.

De Genneperheide is een bos- en heidegebied ten zuidoosten van Gennep. Aansluitend naar het oosten ligt de Looierheide. De naam hiervan houdt verband met de eikenschors die hier gewonnen werd voor het leerlooien.
Beide gebieden zijn ontstaan op de rivierduinen van de Maas Deze rivierduinen zijn kalkarm. Ze werden omstreeks 1930 gedeeltelijk met naaldhout beplant ten behoeve van de steenkoolmijnen, daar ze mijnhout leverden. Een drietal vennen komt hier voor omdat het zand op rivierklei en -leem is afgezet. De laag is niet waterdoorlatend. Deze vennen kennen bijzondere plantensoorten.
De tocht gaat door afwisselend gebied, heide, hakhout, dennenopstanden, stuifzand en kleinschalig boerenland.
De excursie start op woensdagochtend 24 november om tien uur. De tocht duurt tot omstreeks twee uur ‘s middags. De excursie begint op Kampweg 1 in Gennep. Informatie: www.knnv.nl/afdeling-nijmegen of bel 0485-574780.

Jos Gröniger
Meer berichten