Tevreden gezichten bij VanOns. Operatie Steenbreek is gestart, de eerste tegels zijn vervangen.
Tevreden gezichten bij VanOns. Operatie Steenbreek is gestart, de eerste tegels zijn vervangen. Foto: Jos Gröniger

Gennep-zuid vergroent door operatie Steenbreek

Wonen 250 keer gelezen

GENNEP | Op het Norbertplein in Gennep werd woensdagmorgen een start gemaakt in de vergroening van de wijk Gennep-zuid. Samen met buurtbewoner Ria van den Boogaard verwijderde wethouder Rob Peperzak enkele tegels en zette er vervolgens plantjes in. Daarmee werd de Gennepse deelname aan Steenbreek bezegeld.

Stichting Steenbreek is een organisatie die samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies Nederlanders enthousiast wil maken om de leefomgeving te vergroenen. De missie van Steenbreek gaat verder dan vergroenen. De organisatie heeft als uitgangspunten het beschermen van de biodiversiteit en het aandragen van oplossingen voor klimaatadaptatie. Deze staan ook in verband met de positieve effecten die vergroening heeft op gezondheid en welzijn en de sociale cohesie. Komende jaren richt stichting Steenbreek zich op vier kernthema’s biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid.

Een van de voortrekkers in de vergroening van Gennep-zuid is Ria van den Boogaard. De initiatiefneemster startte in 2021 het bewustmaken van de buurtbewoners. Jong geleerd is oud gedaan, en daarom initieerde zij een wandeling voor de jeugd door de wijk. “We hebben een route uitgezet langs van allerhande voorzieningen. Er werd uitgelegd wat deze zijn, en wat ze voor een effect hebben op de natuur.” De initiatiefgroep deelde ook zakjes zaad uit om thuis te zaaien. “We hielden ook een excursie naar het volkstuincomplex en tijdens burendag hadden we op het Norbertplein een stand met informatie over vergroening van de tuinen”, zegt Van den Boogaard.

Komende periode wordt om meer plaatsen in de gemeente het bewustwordingsproces verder in gang gezet. Burgers kunnen in eigen tuin een slag slaan door meer aandacht aan groen te schenken. De onderhoudsvrije ‘stenen tuin’ zou plaats moeten maken voor groen. Het helpt het klimaat te verbeteren. In nieuwe bouwplannen wordt rekening gehouden met aanplant, bevestigt wethouder Peperzak, die ook met het bedrijfsleven in gesprek is. “Ik heb een bedrijf in de gemeente al geadviseerd op de grote parkeerplaats die vaak grotendeels leeg staat, de bestrating op plaatsen te vervangen door groen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant