André en Nellie van der Steen - Könings vierden woensdag het diamanten huwelijksfeest.
André en Nellie van der Steen - Könings vierden woensdag het diamanten huwelijksfeest. Foto: Jos Gröniger

Na 60 jaar huwelijk blijft ‘de Balkan’ trekken

Human Interest 741 keer gelezen

GENNEP | André en Nellie van der Steen - Könings vierden woensdag 8 december het diamanten huwelijksfeest. Onder de Corona-maatregelen vierden zij de festiviteiten in besloten kring met kinderen en kleinkinderen. Woensdagochtend vereerde burgemeester Hans Teunissen de diamanten paar met een bezoek.

In het dialect vertellen het paar hoe zij elkaar leerden kennen. “Dat was op een dansavond bij De Kroon”, zegt André, die later vanuit Cuijk op de fiets de Maas regelmatig overstak om Nellie (de dochter van de kolenboer Könings) te ontmoeten. Vanuit de huiskamer wijst André van der Steen de plek aan waar hij zijn geliefde steeds een afscheidszoen gaf. In dat huis aan de Burgemeester Woltersstraat woont het paar sinds de vroege jaren ‘90 dicht bij de plaats waar Nellie geboren werd. “Vanuit het raam van de slaapkamer kijk ik uit op het huis waar ik opgroeide. Ik ben geboren op De Balkan (het Voorhoevepark). Die buurt blijft me trekken”, zegt Nellie.

Het duurde enkele decennia voordat Nelly in de buurt van het Voorhoevepark terugkeerde. Na het huwelijk betrokken ‘Kuukse’ André (83) en Nellie (84) immers een van de drie woningen die de familie bouwde aan de Groenekruisstraat in Gennep. Er was toen nog geen Brabantweg. Page en het spoor lagen als het ware in de voortuin van de woningen.

André, die begonnen was als timmerman werkte later bij de Augustinusstichting als verzorgende. Dat verdiende een stuk beter dan in de bouw. In de verkeringsperiode overwoog hij tijdens zijn diensttijd een uitzending naar Suriname. “Mijn moeder en Nellie hielden dat tegen. Later kwam het nog bijna tot een uitzending naar Nieuw Guinea. Ook dat ging niet door.”

Op 8 december 1961 stapten Nellie en André in het huwelijksbootje. Vier jaar later trouwden zij voor de kerk. Aan de Groenekruisstraat werden dochter Ina en Wilco geboren. Inmiddels zijn zij opa en oma van vier kleinkinderen.

Aan de Burgemeester Wolterstraat hebben André en Nellie tijd en ruimte voor hun hobby’s. Nelliie mag graag naaiwerk doen en kleding verstellen. André heeft een handvol activiteiten. Uit hout maakt hij vogelhuisjes en tapasplanken. Daarnaast verzamelt hij postzegels, munten en oude ansichtkaarten. Voor al die hobby’s trekken de twee dagelijks naar de zolder. “Als Nellie om half elf naar bed gaat, ga ik nog even de zolder op. Ik lig niet voor half één op bed hoor”, zegt André.
Het elkaar gunnen van de hobby’s is het geheim van een liefdevol huwelijk. “En in het huwelijk geef je aan en neem je van elkaar”, verklapt Nellie, tot besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant