Voor: Peter de Borstelman behandelt de entree van de Gennepse bieb.
Voor: Peter de Borstelman behandelt de entree van de Gennepse bieb. Foto: Jos Gröniger

Entree bibliotheek schoon en veilig dankzij De Borstelman

Zakelijk 846 keer gelezen

GENNEP | Het Ellen Hoffmannplein in het hartje van Gennep is een van de trekpleisters in de Niersstad. Het plein met mozaïekwerken en de aanliggende gebouwen zijn als een visitekaartje voor de gemeente. Om dat visitekaartje onberispelijk te houden is zou nu en dan een reiniging nodig. Peter de Borstelman friste vrijdag de entree van de bibliotheek aan het Ellen Hoffmannplein op. De gratis borstelbehandeling miste het effect niet: de Borstelman heeft zijn visitekaartje afgegeven.

Op markten en beurzen trekken standwerkers meer dan eens de aandacht van de bezoekers. Vlekken op ramen, vloeren en kleding verdwijnen door een ‘tovermiddel’ als sneeuw voor de zon. De magie van het middel is als het geheim van de smid.
Het publiek bij de ‘demonstratie’ van De Borstelman is deze vrijdagochtend beduidend kleiner. Het resultaat van de behandeling is magisch. Over de werkwijze doet Peter de Borstelman niet geheimzinnig. “Ik werk met water zonder toevoegingen van enig schoonmaakmiddel”, zegt hij. Zijn gereedschap is een lans waar hij een rond voetstuk of een spuitkop monteert. “Met deze borstel doe ik de voorbehandeling. Uit deze borstel met een roterende sproeierarm komt stoom onder flinke druk. De aanslag wordt losgeweekt. En het verwijdert ook het onkruid, want dat kan niet tegen deze warmte. Vervolgens spuit ik het oppervlak schoon met de lans.”
Terwijl de biebbezoekers rustig in- en uitlopen gaat hij aan de slag. Overlast van opspattend water is er niet. De nevel daalt op korte afstand van het behandelde vlak neer.
Zo krijgt de betonnen rand van de trap een beurt. Het resultaat is verbluffend. Het behandelde vlak is schoon, het nog niet geraakte stuk is nog mosgroen. Ook laat hij zien dat de vijver in het hart van het Ellen Hoffmannplein eenvoudig te reinigen is.
Maar wat is dan het geheim? “Er is geen geheim. De methode met heet water en druk werkt”, zegt Peter “En het is beter voor het oppervlak. Het laat geen sporen na. En dat gebeurt wel als je met hogedruk voortdurend koud water op een vlak spuit. Er komen op den duur groeven in het oppervlak.”


Na: Het resultaat is zichtbaar. De trap is ontdaan van de aanslag. - Jos Gröniger


Het reinigen van objecten in de openbare ruimte en openbare gebouwen is niet het dagelijks werk van De Borstelman. “We werken voor particulieren, We reinigen terrassen, vijvers, opritten, maar ook houten tuinmeubelen nemen we onderhanden”, legt hij uit. De piek van het werk ligt tussen het voorjaar en de maand juli. De Borstelman wil daarom zijn expertise aanbieden bij overheidsdiensten en openbare organisaties. Met het reinigen van de entree van de bibliotheek in Gennep introduceert De Borstelman zich in Gennep. De in de Niersstad wonende expert zag al meer objecten die een beurt kunnen gebruiken. “Maar ik wil het aan de inwoners overlaten. Wie een plek weet, mag het me laten weten”, roept hij op, “Stuur een e-mail naar Peter@deborstelman.nl.”
Het visitekaartje heeft de Borstelman achtergelaten, en daarmee is de trots van Gennep weer een stukje mooier geworden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant