Het alternatief plan voor Haven Heijen is maandag gepresenteerd.
Het alternatief plan voor Haven Heijen is maandag gepresenteerd. Foto: Werkgroep Haven

Werkgroep Haven Heijen komt op valreep met alternatief plan

Politiek 378 keer gelezen

HEIJEN | De gemeenteraadsleden van Gennep staan komende weken voor de loodzware taak een besluit te nemen over de uitbreidingsplannen voor Haven Heijen. De discussie verdeelt de raad en de fracties, maar ook de onder de bevolking van het met toch al veel industrie belaste Heijen is er sprake van een meningsverschil. Werkgroep Haven bestrijdt nut, noodzaak en vooral (milieu)effecten die de op handen zijnde uitbreiding meebrengt. Naast zienswijzen kwam de Werkgroep afgelopen week met een nieuwe troef: een alternatief plan voor de haven. Maandagavond licht werkgroepslid Richard Smeets het plan toe in de online vergadering.

Namens de werkgroep sprak Smeets de afgelopen maanden tot vijf keer met afvaardigingen van de firma’s Teunesen Zand en Grint en AVG, die de initiatiefnemers van het uitbreidingsplan Haven Heijen zijn. In die gesprekken wisselden de partijen de standpunten uit en leek er ruimte voor een alternatief te ontstaan. Toch kwamen de gesprekspartners niet zó dicht bij elkaar. De initiatiefnemers bleven bij hun oorspronkelijke plannen.

En daar heeft het gros van de Heijenaren in zijn hart geen problemen mee, zo zegt Richard Smeets. “Het merendeel is niet tegen de uitbreiding van de haven, maar heeft moeite met de toevoeging van een nieuw havenbedrijf.”
In het dorp dat omgeven is door de snelweg, bedrijventerreinen en een groot vakantiepark wil niet nog meer pijn. “Ik zeg wel eens dat de kern van Heijen het centrum van de Gennepse industrie is. Bijna alle grote bedrijven verhuizen naar Heijen”, zegt het werkgroepslid.

Het door de werkgroep voorgelegde alternatief is een groenere variant op het bestaande plan waarover de gemeenteraad eind deze maand een besluit neemt. Voornaam verschil is dat in het alternatief de haven naar ‘binnen gekeerd’ is. De alternatieve uitbreiding wordt naar de bestaande haven toe gerealiseerd. De landtong die in het oorspronkelijke plan deels afgegraven wordt wil de werkgroep behouden. De nevengeul en de oevers tussen Maas en industriële haven worden als natuurgebied ingericht. Er komen aanlegplaatsen voor plezierboten terwijl er een klein recreatiestrandje ingetekend is. Daarbij worden de natuurlijke oevers meer geleidelijk aangelegd.

Volgens woordvoerder Richard Smeets is het alternatieve plan natuurvriendelijker maar heeft de bedrijfsruimte er niet onder te lijden. “De reacties in het dorp zijn positief. We mogen het plan in de voorbereidende raadsvergadering voorleggen. Ik hoop dat de fracties het gaan bestuderen.”
Hij zegt te vrezen dat de initiatiefnemers Teunesen en AVG vast houden aan hun eigen plan. Beide bedrijven hebben hun zinnen gezet op de grote uitbreiding van de haven. “Ze spreken het niet uit maar laten doorschemeren dat zaken zoals een onderwaterdepot in hun ogen niet definitief van de baan zijn. Dat deze niet in het voorstel is opgenomen, wil niet zeggen dat hij er niet komt.”
De werkgroep beseft ook dat alternatief van tafel gaat (of er niet op komt) als de gemeenteraad zich uitspreekt voor het voorstel dat al eerder voorbereid is. “We zijn bereid ver te gaan. Desnoods gaan we tot de Raad van State”, zegt Smeets.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant