Herman uit Gennep heeft zich op eigen houtje aangesloten bij JoinUs.
Herman uit Gennep heeft zich op eigen houtje aangesloten bij JoinUs.

Verbindverhaal (3): Herman uit Gennep praat over vriendschap

Human Interest 498 keer gelezen

VerbindVerhalen zijn verhalen voor en door inwoners van de gemeente Gennep. Deze verhalen hebben als doel bewustwording en kennis over thema’s, herkenning en het niet alleen voelen. Iedere maand spelen we in op één thema. In februari is dit het thema sociale contacten. In de derde aflevering vertelt Herman uit Gennep over zijn ervaring met dit thema. Herman is 15 jaar en zit op het MBO in Groesbeek. Zijn ideale toekomst? Een huis met een tuin en priester worden. 

Herman is heel muzikaal en bespeelt onder andere accordeon en draailier (zie foto).

Wat betekent vriendschap?
Vriendschap. Ja, dat is toch een hele vraag? Voor mij betekent het dat je op elkaar kunt vertrouwen, voor elkaar klaar staat, en er voor iemand bent. En wanneer iemand je dan nodig heeft, moet je niet zeggen: ‘Sorry ik kan nu even niet’ 

Heb jij genoeg vrienden?
Ja vrienden noem ik het niet echt, het zijn mensen waar ik het goed mee kan vinden. Maar echte vrienden, met de eisen die ik net genoemd heb, dat heb ik nog nooit echt gehad. Daarom zit ik ook bij verschillende dingen om vrienden te zoeken, gelijkgestemden te vinden.

JoinUs, wat is dat precies?
Dat is een organisatie voor eenzame kinderen die meer sociale contacten willen. Kinderen die behoefte hebben om meer met leeftijdsgenoten te zijn. Want als je zoals ik net iets anders (ouderwets en gelovig) bent dan anderen is het moeilijk om gelijkgestemden te vinden. Daarom is JoinUs er, voor die kinderen en ook voor ouderen tot 30 jaar. Het is heel fijn dat het bestaat. Daarom ben ik er ook lid van geworden. Dat heb ik dus helemaal zelf gedaan, daar waren ze dus heel blij mee. En toen moest ik toch maar eerlijk tegen mijn ouders zeggen dat ik me daarvoor had aangemeld. Dat had ik eerst niet besproken, maar ik wilde toch meer sociale contacten hebben.

Voel jij je ook weleens eenzaam?
Ja weet je, ik mis heel vaak dat gevoel dat je met iemand samen leuke dingen kunt doen. Gewoon het centrum in. Of samen het bos in om te wandelen of te fotograferen. En meestal zijn het wel volwassenen zoals mijn ouders of hulpverleners die dan iets gaan doen, maar niet echt kinderen die zeggen van: ‘’Nou Herman zullen we eens een keer naar buiten.’’ Of ‘’zullen we eens een keer dit’’. Dat heb ik niet. Dat is toch wel jammer dat je geen leeftijdsgenoten hebt. Waar je mee naar de kerk kan of mee naar de bossen kan of iets. Dus dat vind ik wel dat ik dan een beetje eenzaam ben, ja.

Hoe zou je het vinden als JoinUs in Gennep zou komen? 
JoinUs is een landelijke organisatie. Ik ga nu naar Malden. Het zou mooi zijn al JoinUs ook in de gemeente Gennep gevestigd zou zijn. Lekker dichtbij. Misschien komt het ooit zover. You never know he!

Hoe kunnen jongeren meer sociale contacten krijgen?
Ga eens kijken bijvoorbeeld op school, misschien is daar iets. Maak gewoon contact. Ik ben dan weer heel sociaal. Ik maak met iedereen een praatje. En een tip: kijk op internet bij JoinUs.  

Heb je zelf al vrienden van JoinUs?
Ik heb nog niet echt gelijkgestemden gevonden. Nog geen mensen die bijvoorbeeld dezelfde muziek leuk vinden en ook gelovig zijn. Veel kinderen houden toch van hetzelfde. Ik ben dan weer zo’n ouderwets kind dat toch net van iets anders houdt. Maar voor de meeste jongeren die niet zoals mij zijn, daar zal vast wel wat leuks voor tussen zitten. Maar ik moet gewoon nog even verder kijken.

Ben je over het algemeen wel tevreden?
Ik ben hartstikke tevreden. Ik ben blij met wat ik heb. Ik ben rijk genoeg met de dingen die ik heb. Rijk zijn: dat is niet dat je geld moet hebben. Maar dat is van, je bent rijk van, wat heb je? Wat je hebt daar moet je blij mee zijn.
Kijk voor informatie over het thema, het verhaal in video en tips op:www.dekonnectkever.nl/verbindverhalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant