Willem Ardts is varkenshouder en akkerbouwer in Haps.
Willem Ardts is varkenshouder en akkerbouwer in Haps. Foto: ZLTO Land van Cuijk
Boerencolumn

‘Donkere wolken’

Column 2.420 keer gelezen

Storm Corrie, Eunice zijn gelukkig het land uit en hebben hier en daar voor grote schade gezorgd. Met al die wind en regen is het jaar stormachtig begonnen. Het lijkt wel een beetje op de nieuwe regelgeving waar we als akkerbouwer mee te maken gaan krijgen.

Vanachter het bureau hebben allerlei landbouwdeskundige nieuwe regels bedacht voor een duurzamere landbouw. Zo ligt er het plan om eens in de drie jaar een graan gewas te moeten telen. Goed idee zou je denken maar wie betaalt de inkomstenderving doordat we minder financieel interessante gewassen mogen telen? De kosten stijgen evengoed flink door: denk aan brandstof, energie etcetera.

Ook zo’n maatregel die vanachter het bureau bedacht is, is dat het vanggewas voor 1 oktober ingezaaid moet zijn. De meeste gewassen gaan normaal gesproken na 1 oktober pas van het land. Stel dat dit toch werkelijkheid wordt dan moeten we de gewassen eerder gaan oogsten. Dat geeft minder opbrengst en kwalitatief minder voedzame producten omdat ze niet afgerijpt zijn door het vroegtijdig oogsten. Is dit nu efficiënt voedsel produceren? Ik krijg er af en toe een punthoofd van.

Op ons bedrijf zijn we sinds kort begonnen met het maken van verse boerderij friet onder de merknaam “Pataad”. Het idee ontstond tijdens het rooien van de aardappels. We zijn het gaan testen en uitproberen in de plaatselijke cafetaria. Het sloeg aan en zijn er mee gestart. “Pataad” is nu te koop in restaurants, cafetaria’s en winkels. Zo brengen wij ons mooie product direct aan de consument wat zorgt voor een korte keten. Ik vind het geweldig om te doen en krijg er veel energie van.

Het zonnetje schijnt weer aan de horizon. Hopelijk worden de maatregels voor de akkerbouwsector niet zo heet opgediend als het er nu bij ligt en schijnt ook daar volop de zon als het voorjaar begint.

Willem Ardts
Varkenshouder en akkerbouwer in Haps en lid ZLTO Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant