Debatleider Jan Creemers voelde de kandidaten aan de tand.
Debatleider Jan Creemers voelde de kandidaten aan de tand. Foto: Jos Gröniger

Weinig verschillen en discussies in Middelaars verkiezingsdebat

Politiek 236 keer gelezen

MIDDELAAR | De verkiezingscampagne in Mook en Middelaar is in de laatste fase beland. Woensdagavond namen de vijf fracties CDA, DGP, GroenLinks, PvdA en VVD deel aan het verkiezingsdebat dat de Dorpsraad Middelaar Plasmolen voor de derde keer hield. Het vuur lag de kandidaten bepaald niet aan de schenen. Verhitte discussies ontstonden niet want daarvoor zijn de onderlinge verschillen te klein.

Op Aswoensdag, daags na het eerste carnavalsfeest sinds 2020, is Middelaar en Plasmolen niet massaal uitgelopen voor het door Jan Creemers geleide debat. In MFC De Koppel waren 25 tot 30 mensen aanwezig. “Thuis volgen vijftien mensen het debat online”, vertelde Jan Simons van de Dorpsraad.

De vijf fracties hadden voorafgaand aan het debat de items en vragen toegezonden gekregen, met het verzoek tot schriftelijke beantwoording. De twee fracties die het verzoek niet honoreerden werden aan de tand gevoeld als een brugklasser die het huiswerk niet gemaakt blijkt te hebben. François Jongen (CDA) bood de antwoorden alsnog aan. Ton Herings reageerde heel wat feller: “Als ik dat gedaan had, was een schriftelijk debat ook mogelijk geweest.”

Aan het debat namen de fracties met twee leden deel. Eenmansfractie CDA vormde de uitzondering. Opvallend was het dat gros van de ervaren fractievoorzitters of lijstrekkers het woord voerden. De vertegenwoordigers van VVD -Debora van Brunschot en Huub Salemink- en GroenLinks (Hanneke Roozendaal en Marcel Kamp) beantwoorden de vragen gezamenlijk.

De door de inwoners aangedragen thema’s als wonen, energie, economie, infrastructuur en veiligheid en natuur en milieu leverden weinig discussie op. Een enkele woordvoerder poetste het partijblazoen nog even op. Onderscheidend was geen partij. Dat de vlakke antwoorden niet iedereen bekoorde toonde een publieksreactie kort voor de pauze aan. De gewezen Dorpsraadsvoorzitter beet de vertegenwoordigers toe op te treden tegen de gemeente die de burgerparticipatie in zijn ogen ontmoedigt. De interrupties van een VVD’er in het publiek werden door een lid van de PvdA veroordeeld.
Het bescheiden vuurwerk leverde wat meer felheid in de discussies na de pauze op. Het item over een Energieneutraal Mook en Middelaar in 2030 leverde voor het eerst echte discussie op. “Er moet een tandje”, vond Ton Broekmans van PvdA. Namens GroenLinks tackelde Hanneke Roozendaal die opmerking met de reactie dat dertig procent van huizenbezitters in Middelaar zonnecollectoren had geplaatst. “Windmolens moeten er toch komen”, vertelde zij. Die mening had weinig sympathie, maar tot venijnige opmerkingen leidde het ook nu niet.
“We verschillen te weinig, en dat levert geen echte discussie op”, vertelde DGP-lijsttrekker Ton Herings, die desondanks tevreden was. Zijn mening werd geheel in stijl gedeeld door zijn collega’s.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant