Jaren een vertrouwd gezicht; Paul Wessels present bij een actie van D66. Hier bij de campagne voor Provinciale Staten in 2019 toen huidig burgemeester Hans Teunissen (links) nog Statenlid was. Rechts Kamerlid Rens Raemakers.
Jaren een vertrouwd gezicht; Paul Wessels present bij een actie van D66. Hier bij de campagne voor Provinciale Staten in 2019 toen huidig burgemeester Hans Teunissen (links) nog Statenlid was. Rechts Kamerlid Rens Raemakers. Foto: Jos Gröniger

D66-icoon Paul Wessels zegt politiek na verkiezingen vaarwel

Politiek 398 keer gelezen

GENNEP | Het vooruitzicht dat de Gennepse politiek straks zonder hem doorgaat, werpt een schaduw op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. D66-boegbeeld Paul Wessels zegt de gemeenteraad vaarwel. “Na elf keer vier jaar is het goed geweest. Ik beleef toch nog een carnavalsjubileum”, zegt de 75-jarige Gennepenaar, die in 1978 voor het eerst in de gemeenteraad kwam.

D66 en Paul Wessels worden regionaal in één adem genoemd. Het politieke dier was lokaal raadslid, maar ook buiten de regio was hij actief. Zo vertegenwoordigde hij de partij en de regio in de Provinciale Staten van Limburg en was hij lid van de Tweede Kamer in Den Haag. Het was weliswaar voor een korte periode, maar voor de Gennepse democraat was het destijds reden om (volgens belofte) de reis naar de residentiestad op de fiets te maken.

Terug naar het prille begin weet Wessels het zich nog goed te herinneren. “Samen met mijn moeder, die politiek geïnteresseerd was, keek ik van 13 op 14 oktober 1966 de ‘Nacht van Schmelzer’. Daar ontstond D66”, zegt hij.
In die jaren was Paul Wessels ook al nauw betrokken bij Jong Nederland in Gennep. Het voortbestaan van de befaamde blokhut was in het geding. Het gebouw dat sinds vele decennia het thuishonk van Jong Nederland Gennep dreigde verkocht te worden aan een kapitaalkrachtige ondernemer. Het duurde tot 1968 voordat de jonge Gennepenaar zich aansloot bij de partij die later deel van zijn leven werd. “D66-leden Jan de Vaan en Ab Jansen wisten me te verleiden”, zegt hij zonder spijt.
Inspanningen van Wessels en anderen wekten de aandacht van politicus en ondernemer Jan Linders. De interesse was wederzijds. “Ik was onder de indruk van de omwenteling die Jan Linders in Gennep in gang bracht. Jan schudde Gennep wakker en kwam met vijf van de elf zetels in de raad. Ik plaats hem in mijn favoriete top drie van politici. Met Hans van Mierlo en Jan Terlouw.”

In 1978 werd Paul Wessels voor het eerst benoemd als raadslid in de gemeente Gennep, dat vijf jaren eerder samenging met buurgemeente Ottersum. “Sindsdien ben ik na iedere gemeenteraadsverkiezing benoemd tot raadslid in Gennep.” In diverse raadsperioden stond de stemmentrekker zijn zetel af aan een fractiegenoot. Soms omdat hij wethouder werd maar ook omdat de partij dubbelfuncties niet toestaat. “Ik kon een zetel in de gemeenteraad niet combineren met een plaats in de Provinciale Staten. Voor de periode van zes maanden in Den Haag werd een uitzondering gemaakt.”

De opinie dat landelijke en provinciale politiek saai is deelt Wessels zeker niet. “Ik heb fantastische tijden beleefd in de Tweede Kamer, maak ook in Maastricht (Provinciale Staten) was het allesbehalve saai. Met terugwerkende kracht geniet ik van de dingen die ik mee mocht maken. Méér nog dan op de momenten dat ik er vóór stond.” Berustend zegt hij daags voor zijn hartoperatie: “Gezond en wel zou ik zo terug willen naar de Tweede Kamer.”

De scheidend politicus, die voor de aanstaande verkiezingen de negentiende plaats bezet op de lijst van D66 Gennep, blikt in vogelvlucht terug. “Ik heb de politiek zien veranderen. Vaak wordt gezegd dat de burgers bij het bestuur betrokken moeten worden. D66 stelt het andersom. Laat bestuurders naar de burgers komen”, zegt de bestuurder die vaak voor burgers opkwam, ook al werd het formele besluittraject weleens verlaten. “Soms moeten dingen geregeld worden, gewoon omdat je mensen anders tekort doet.”
De hoogwaterbedreigingen in 1993 staan op zijn netvlies gebrand. Met man en macht werd gewerkt aan de veiligheid van inwoners van Gennep. Mensen die dag en nacht in touw waren. “Aan die samenwerking bewaar ik desondanks goede herinneringen.” Minder goede herinneringen bewaart hij aan de besluitvorming omtrent het Kind Expertise Centrum (KEC) in Gennep. “Sneu dat niet alle scholen samen op een complex kunnen, zoals bedoeld was. Dat had niet gemogen.”
Gevraagd naar de toekomst antwoordt hij: “Gennep moet blijven samenwerken om straks de gezondste regio te zijn. Daar liggen kansen.” Er is ook een bedreiging: “Gennep moet het streven grote industriële omwille van grote economische belangen laten varen. Daar zijn we als gemeente niet groot genoeg voor.”

Afsluitend bekent Paul Wessels dat hij na het afscheid van de gemeenteraad geen zwart gat voorziet. “Daar was ik vier jaar geleden wél in gevallen. Nu ben ik voorbereid.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant