<p>Kwartiermaker Teus van Leeuwen en co&ouml;rdinator Sabine van Thiel.&nbsp;</p>

Kwartiermaker Teus van Leeuwen en coördinator Sabine van Thiel. 

(Foto: Jos Gröniger)

Ambulante ondersteuners brengen Toon Hermans Huis naar Gennep

  •   keer gelezen

GENNEP | Voor het mentaal en geestelijk ondersteunen van mensen die lijden aan de gevreesde ziekte kanker, hun naasten en nabestaanden kent Limburg al decennia het Toon Hermans Huis. Binnenkort verleent de stichting ook hulp in de gemeente Gennep. Ambulante ondersteuners staan mensen die direct en indirect lijden onder de ziekte bij op moeilijke momenten.

In Gennep zijn evenals in andere Noord-Limburgse gemeenten staan vrijwilligers klaar om huisbezoeken te brengen aan mensen uit de doelgroep. Het fysieke Toon Hermans Huis in Venlo blijft echter beschikbaar.

Team Gennep
“Team Gennep bestaat uit zeven vrijwilligers die na acht bijeenkomsten opgeleid zijn om kankerpatiënten en hun naasten bij te staan”, zegt kwartiermaker Teus van Leeuwen, die enkele jaren geleden voorzitter was van SamenLoop voor Hoop in de Niersstad. Op verzoek van directeur Mat Vestjens en burgemeester Hans Teunissen legden de Gennepse huisarts Titus Nijst en Gilbert van der Mooren de eerste contacten. Samen met coördinator Sabine van Thiel formeerde Teus van Leeuwen het team van ambulante ondersteuners.

Rugzakje gevuld
De  zeven ondersteuners werden onderworpen aan een gedegen training. “We werden verrast door de diepgang in de trainingen”, zegt Sabine van Thiel, die ook dorpsondersteuner in Ottersum is. “Het waren acht waardevolle bijeenkomsten met informatie waarmee de ondersteuners goed voorbereid aan de slag kunnen. Het rugzakje is gevuld. Bovendien heeft het team met huisarts Bianca de Beyer een begeleider en coach.”

Laagdrempelig
De leden van Team Gennep staan klaar voor de patiënt, maar ook voor de kinderen, partner en familie. “Voor cliënten is de organisatie Toon Hermans Huis vierentwintig uur per dag bereikbaar. Een beller krijgt altijd iemand aan de lijn. Hij of zij kan ook een e-mail sturen”, zegt Teus van Leeuwen, “Onze ambulante zorg is laagdrempelig, er is geen indicatie nodig.”

Match
Coördinator Sabine van Thiel maakt een match met een van de vrijwilligers die de cliënt thuis of op en andere gewenste locatie gaat bezoeken. Afhankelijk van de vraag kan dat een eenmalig bezoek zijn of een wat langer traject. De ambulante ondersteuner biedt een luisterend oor en ondersteunt bij het leven met kanker in een periode van onzekerheid en angst.
 De ondersteuner ontzorgt daarmee de cliënt en speelt mogelijke vragen door. “We hopen dat mensen gebruik maken van deze vorm van het Toon Hermans Huis. Onze goed getrainde vrijwilligers staan altijd voor zorgvragers klaar”, zegt coördinator Sabine van Thiel.

Informatie
Binnenkort wordt er huis-aan-huis in de gemeente Gennep een magazine van het Toon Hermanshuis verspreid. Vragen om ondersteuning van het Toon Hermans Huis? Stuur een e-mail naar gennep@toonhermanshuisnoord-limburg.nl of bel 085-0163 431

Jos Gröniger
Meer berichten