<p>Als laatste werden de dakpannen op het bijenhotel bij VSO Mikado in Gennep gelegd. (Tekst en foto: Jos Gr&ouml;niger)</p>

Als laatste werden de dakpannen op het bijenhotel bij VSO Mikado in Gennep gelegd. (Tekst en foto: Jos Gröniger)

(Foto: Jos Gröniger)

Leerlingen VSO Mikado richten nieuw bijenhotel in

  •   keer gelezen

GENNEP | Op steeds meer plaatsen in de openbare ruimte verschijnen bijenhotels. Op pleintjes, in parkjes en op rotondes staan de nestelplaatsen voor de nuttige insecten. Sinds afgelopen week heeft ook VSO Mikado in Gennep-zuid een bijenhotel. In samenwerking met IVN Maas en Niers, de vrijwilligers van de Bosploeg en de gemeente Gennep richtten de leerlingen de fonkelnieuwe kast in. 

Van het door de gemeente Gennep beschikbaar gestelde materiaal bouwden de vrijwilligers van de Bosploeg het geraamte van het bijenhotel. De vrijwilligers en leerlingen zorgden er samen voor dat het hotel stevig in de grond kwam te staan. De leerlingen hadden tijdens de lessen op school eendrachtig de gaten geboord in de boomstammen in allerlei maten. “Dit sluit aan bij de lessen natuurbeleving en handvaardigheid en de leerlingen leren zo samenwerken”, zegt leerkracht Mari van den Berg.
In die gaten nestelen zich de solitaire bijen. “Ze maken achterin zo’n gaatje een bedje van stuifmeel waarop zij de eitjes leggen. Het nestje wordt met zand afgedicht”, zegt John Thoonen van IVN Maas en Niers, die vertelt dat de bijenhotels zeer waardevol en gemakkelijk te maken zijn. “Maar het is belangrijk dat er bloeiende struiken in de buurt staan. Daar halen de bijen de voeding vandaan.”

Jos Gröniger
Meer berichten