Het Skype-team van Oeganda voor de Mulago School for the deaf.
Het Skype-team van Oeganda voor de Mulago School for the deaf. (Foto: Eigen foto)

Rol voor Elzendaalcollege Gennep in film Hidden Flowers

  •   keer gelezen

GENNEP | “Het was een prachtige en onvergetelijke ervaring, en bovendien een verrijking voor alle leerlingen die er aan deelgenomen hebben.” Aan de telefoon raakt het Sjaak Simons, de vestigingsdirecteur van Elzendaalcollege Gennep hoorbaar weer als hij vertelt over gezamenlijke lessen van klas 1F met de leerlingen van de ‘Mulago school for the deaf’ in de Oegandese hoofdstad Kampala. Op donderdag 12 mei zijn beelden van de belevenissen uit 2019 te zien in de film Hidden Flowers, die bij 4Events vertoond wordt.

Het project met de lessen via Skype vonden plaats in 2019, vlak voordat Corona overwaaide naar Nederland. In het kader van het Anglia taalpakket hadden leerlingen van Elzendaalcollege Gennep gezamenlijk les met de dove kinderen in Kampala. “De lessen werden gegeven door docenten Desie van der Pol en Saskia Lemmers”, weet de vestigingsdirecteur die een deel van de lessen bijwoonde. “Het was steeds weer spannend of de verbinding vanuit Oeganda tot stand kwam, maar vaak ging het goed”, herinnert hij zich. Simons is ook de zin van het project bijgebleven. “Het was erg leerzaam. De kinderen leerden Engels communiceren in woord, geschrift en gebaar. Ook zijn de kinderen er in maatschappelijk opzicht een stuk rijker van geworden. Onze leerlingen zagen de beelden van de school in Kampala. Ook leerden hoe de Oegandese kinderen omgaan met hun beperking in de andere omstandigheden.”

De digitale uitwisseling vormen passages van de film Hidden Flowers van cineasten Nelleke Dinnissen en Paul van Laere. “Deze mensen hebben er een prachtig document van gemaakt. Er is te zien dat pastoor Tullemans fantastisch werk geleverd heeft. Harry verdient een standbeeld! En de film is erg mooi, aangrijpend. Deze film verdient een groter podium. Wat mij betreft kan deze documentaire op televisie vertoond worden”, vindt Simons.

De film draait op 12 mei bij 4Events in Gennep. De inloop is vanaf 19.00 uur. Er is dan ook een online verbinding met de scholieren in Kampala. Er kunnen dan gesprekken gevoerd worden.
Belangstellenden kunnen aanmelden via e-mail: marianleideritz@gmail.com.

Jos Gröniger
Meer berichten