Leo Danen checkt de ooievaarsjongen en doceert de aanwezigen over het kroost. (Tekst en foto: Jos Gröniger)
Leo Danen checkt de ooievaarsjongen en doceert de aanwezigen over het kroost. (Tekst en foto: Jos Gröniger) (Foto: Jos Gröniger)

Vens ooievaarstrio geringd

  •   keer gelezen

VEN-ZELDERHEIDE | Is het de droogte die het vinden van voeding moeilijk maakt, of zijn er andere oorzaken? Feit is dat de sterfte onder de ooievaarsjongen in de regio stukken groter is dan andere jaren. Drie jonge ooievaars uit Ven-Zelderheide doorstonden de kraamtijd en zijn donderdagavond geringd. De ervaren en lieden van vogelwacht De Maasheggen voerden onder grote belangstelling de controles uit.

De drie jonge klepperaars op het nest dat al jaren op het perceel van de familie Kroon staat kwamen kropen vanaf 26 april uit de eieren waarover pa en ma ooievaar met liefde waakten. Of de ouders een bekende ooievaars zijn staat niet vast. Of het stel een geregistreerd partnerschap is evenmin bekend. De grote vogels zijn niet geringd. Toch meent grondeigenaar Geert Kroon de ooievaars te herkennen. Kroon, die het nest en de camera geplaatst heeft zegt de beweegpatronen van de ouders te herkennen. “De ouders waren hier in februari al. Ze legden vijf eieren. Het eerste ei kwam op 26 april uit”, zegt hij. De twee andere jongen zagen later het levenslicht. In of rond het nest werden geen resten van de andere eieren of kadevers gevonden.

Geroutineerd voerde Leo Danen van de vogelwacht uit Beugen donderdagavond de controles uit. De maten van vleugels en snavel werden genoteerd. Na het ringen werden de vogels gewogen in weer op het nest gezet.

Jos Gröniger
Meer berichten