Het informatiebord, ter nagedachtenis aan de neergestorte B-17G Flying Fortress, wordt onthuld. (Foto: SK-Media)
Het informatiebord, ter nagedachtenis aan de neergestorte B-17G Flying Fortress, wordt onthuld. (Foto: SK-Media)

Eerbetoon voor bemanning neergestorte bommenwerper

Algemeen 139 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Rakelings scheerde de bommenwerper over de school in Vierlingsbeek. Een aantal jongens, variërend van 6 tot 9 jaar oud, ziet op die bewuste 5 november 1943 de B-17G Flying Fortress over zich heen vliegen. Met een doffe klap komt het vliegtuig neer bij de watermolen. Alle tien de bemanningsleden overleven de crash. Negen van hen worden gevangen genomen door de Duitsers, maar allen kunnen ze de Tweede Wereldoorlog navertellen. Dit bijzondere verhaal is vanaf zaterdag 10 september te lezen op het gedetailleerde informatiebord, dat is geplaatst bij R&R van Rens Boomkwekerijen aan de Sleijbergweg in Vierlingsbeek. 

Het bord werd zaterdagmiddag officieel onthuld. Onder het toeziend oog van onder andere de wethouders van de oude gemeente Boxmeer, de werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog en nabestaanden van de bemanningsleden, werd het bord onthuld. 

Vanuit drie families wisten in totaal 21 nabestaanden Vierlingsbeek te vinden, tot grote vreugde van de werkgroep. “Daar doe je het voor. Familie is voor mij echt de drijfveer.” Aan het woord is Leo Janssen, lid van de werkgroep. Leo is fanatiek in het uitpluizen van de geschiedenis en details rondom alle vliegtuigcrashes in de oude Boxmeerse gemeente. 27 zijn het er in totaal, en volgens Leo gaat in iedere crash enorm veel tijd zitten. Tijd die ze met liefde en plezier investeren in de gebeurtenis, en dus indirect de familie. “Want voor die familie doe je het. Je wilt hen laten zien en vertellen wat er nou met hun familielid is gebeurd. Dat doet zo veel met mensen!” Leo blikt terug op de bijeenkomst van zaterdag: “Het was bijzonder emotioneel!”

Helaas kon geen van de oorspronkelijke bemanningsleden zelf aanwezig zijn bij de onthulling van het informatiebord. Hoewel de piloot van de bommenwerper nog in leven is, maakte zijn 102-jarige leeftijd de reis naar Vierlingsbeek té spannend. “Hij had het dolgraag gewild maar durfde het niet aan,” zegt Leo begripvol. “Dat vind ik natuurlijk heel jammer. Maar we hebben hem constant beelden toegestuurd. Hij vond het geweldig!”

Onvoorstelbaar
Ondanks het ontbreken van oorspronkelijke bemanningsleden kon er alsnog genoeg over het vliegtuigcrash worden verteld. Piet Kraanen, eveneens lid van de werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft het hele gebeuren met eigen ogen gezien. Leo: “En Piet heeft een enorm geheugen. Hij weet alles nog precies. Van de broek die hij die dag aanhad tot hoe zijn haar zat. Dat is onvoorstelbaar.” Bij de onthulling krijgt Piet dan ook de tijd om uitgebreid herinneringen naar boven te brengen. Herinneringen die hij met volle overtuiging en in geuren en kleuren kan vertellen. Het is alsof je het vliegtuig opnieuw rakelings over je hoofd hoort scheren.

Emotioneel
Vanuit de verste plekken de Verenigde Staten, van Texas tot California, zijn er nabestaanden naar Vierlingsbeek gekomen. Allen hebben ze dankzij de verhalen van Kraanen en de rest van de ceremonie een buitengewoon beeld gekregen van de heldendaad van hun voorvaders. Stuk voor stuk waren ze onder de indruk. “Het betekende écht heel veel voor die mensen,” besluit Leo. “Het was echt heel bijzonder. Het was heel emotioneel en heel erg mooi. In één woord fantastisch.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant