Een overzichtskaartje met de vijf presentatielocaties in Heijen.
Een overzichtskaartje met de vijf presentatielocaties in Heijen.

Recente geschiedenis aan bod in festiviteiten 750 jaar Heijen

  •   keer gelezen   Centrum

HEIJEN | Met lezingen is afgelopen zaterdag wen zondag stilgestaan bij het 750-jarig bestaan van Heijen. Komend weekend beleeft het dorp de meer recente historie. Op diverse locaties verzorgen Heijse verenigingen en organisaties presentaties.

Vijftien Heijense verenigingen en organisaties, die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld (en spelen) in de geschiedenis van de dorpsgemeenschap presenteren van 13.00 tot 17.00 uur op eigen wijze hun eigen historie en verhaal aan dorpsbewoners en andere geïnteresseerden.

De presentaties worden verzorgd op vijf verschillende locaties. Daar heeft elke vereniging de ruimte voor de presentatie. Langs de locaties kunnen bezoekers een ‘rondje geschiedenis’ maken.
Bij Huys Heijen (kasteel) presenteren het Dionysiusgilde, de Volksdanksfeesten en volksdansvereniging Iduna zich. In café Vrienden van Heijen is voetbalvereniging Heijen vertegenwoordigd. In de Dorpskamer kan kennisgemaakt worden met de KBO, Zij-Actief en de muzikanten van Die Original Maastaler. Gemeenschapshuis D’n Toomp is met vertegenwoordigingen van D’n Toomp, fanfare Eendracht Maakt Macht, dorpsvereniging Hèije Mojjer, De Maasklanken en de Revuegroep een smeltkroes van het dorp. In Proeflokaal 1891 zijn carnavalsvereniging De Wortelpin en Proeflokaal 1891 aanwezig. Het koor Nej Hejs heeft geen vaste standplaats, maar presenteert zich door op iedere locatie een kort optreden te verzorgen.
In verband met de geldende controlemaatregelen vraagt de organisatie bij de ingang van iedere locatie vragen naar een corona toegangsbewijs (vaccinatiebewijs of actuele negatieve PCR-test of Corona genezen verklaring niet ouder dan 180 dagen).

Jos Gröniger
Meer berichten