De protestanten zorgden met smartphones voor lichtpuntjes.
De protestanten zorgden met smartphones voor lichtpuntjes. (Foto: Bas Koenen)

Heijenaren getuigen hun onvrede ingetogen

  •   keer gelezen   Centrum

HEIJEN | Het incasseringsvermogen van de inwoners van Heijen wordt zwaar op de proef gesteld. Zo ervaren de inwoners van de zuidelijkste kern van Gennep de plannen voor de uitbreiding van de haven in Heijen. Omdat de avond dat de gemeenteraad in een voorbereidende vergadering het plan maandagavond in gemeenschapshuis D’n Toomp in Heijen zou bespreken werd een ludieke actie aangekondigd. Alsof de politieke partijen lucht kregen van de bepaald niet geheime plannen werd de vergadering online afwerkt. De leden van werkgroep Haven Heijen besloten de ludieke actie toch voort te zetten. Circa 75 sympathisanten en tegenstanders van de plannen sloten aan.

De opkomst was volgens de organisatoren ‘vrij massaal’. “Het is denk ik nogmaals de bevestiging dat de bevolking tegen de industriehaven is”, aldus Bas Koenen. “Bij een enquête in 2020 bleek ook al 87% van de inwoners van Heijen tegen de uitbreidingsplannen te zijn.”
Koenen denkt namens veel mensen te spreken en roept de gemeenteraad op om tegen de plannen te stemmen. Ineke Lambregts vraagt gemeenteraadsleden vooral met hun hart te stemmen. “Het gaat per slot van rekening over het welzijn en woon- en leefgenot van de mensen uit Heijen en Gennep-Zuid. Met geld en een aangepaste rotonde koop je geen gezondheid en woon- leefgenot.”

De ludieke actie verliep rustig en zoals de organisatoren gevraagd hadden Coronaveilig. Voor de aanwezigen lagen posters klaar, die als sympathiebetuiging aan de werkgroep Haven Heijen thuis opgehangen kunnen worden. De bijeenkomst duurde een klein half uur. 

Jos Gröniger
Meer berichten