<p>De wekelijkse column van Koos.</p>

De wekelijkse column van Koos.

(Foto: Pixabay)
column

‘Vliegende start van een nieuwe gemeente’

  •   keer gelezen   Column

Soms, omdat ik niks anders te doen heb in bed, zap ik langs de tv-kanalen. Ik weet het, net zo zinloos als het controleren van het nummer van mijn staatslot. Want aantreffen wat je hoopt, gebeurt niet. Maar het zit me kennelijk mee dezer dagen, mijn lot was goed voor een tientje.

In de nachten rond kerst lag ik in de nachtelijke uren weer eens te zappen. Wat ik tegenkwam? Stoere mannen die maar geen goud konden vinden en mensen die besloten hadden iets aan hun gewicht te gaan doen toen hun weegschaal de 300 kilo aantikte.

Dan maar een herhaling opgezocht van Rail Away, zo ongeveer het saaiste tv-programma aller tijden. En toch boeiend. We waren in Zuid-Duitsland aanbeland, in Sigmaringen om precies te zijn. En plots hoor ik de commentator het hebben over Boxmeer. Bleek me daar in Sigmaringen een boom te staan die geschonken was door Boxmeer, de gemeente waarmee Sigmaringen een vriendenband onderhoudt. Je kunt zeggen wat je wilt, maar op zo’n moment stijgt zo’n programma bij je in aanzien.

Eenmaal de smaak te pakken beland ik de volgende nacht - alweer niks anders te doen in bed - in het programma Langs de Maas, gepresenteerd door Huub Stapel. Hangt die met een luchtballon boven het Maasheggengebied, met naast hem in het mandje Theo van Lankveld uit Boxmeer. Huub was een en al oor terwijl Theo prettig en deskundig aan het vertellen was over het unieke van het Maasheggenlandschap. Geen hond aan beide oevers van de Maas die het niet met hem eens zal zijn. Het zag er schitterend uit.

Op zo’n moment midden in de nacht lig je diep onder je dekbed toch even te glimmen van trots. Mijn climax beleefde ik toen de naam Land van Cuijk, groots op de luchtballon, stevig in beeld kwam. Fenomenaal dat dit uitgezonden wordt precies in de week dat de nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt geboren. Mijn complimenten aan de pr-jongens en meisjes van de nieuwe gemeente (altijd even bij vermelden: qua oppervlakte de grootste van Brabant).
In Grave hebben niet de eerste de besten in nieuwjaarsnacht hun plaats uitgeroepen tot hoofdstad van de nieuwe gemeente. Nog geen jaar geleden wilden ze aldaar niks weten van een Land van Cuijk.

Hoe zouden we het nieuwe jaar nóg positiever kunnen beginnen?

Koos

Meer berichten