<p>Koos</p>

Koos

(Foto: Maas Driehoek)
COLUMN

‘Een stunt in de maak met de terugkeer van Harry van de Loo?’

  •   keer gelezen   Column

Het gaat niet goed in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De stapel van te behandelen aanvragen, vergunningen, verzoeken etc. groeit en groeit. Wie de gemeente een brief stuurt, mag niet hopen dat die snel wordt geopend, laat staan beantwoord. Dat is andere koek dan in het verleden. Hadden we het toen over problemen in gemeenteland, dan ging dat over bestuurlijke kwesties of ruziënde politici. Maar nu ligt het probleem in de organisatie zelf, zeg maar het gemeentelijk bedrijf. Is er dan toch, in de gretigheid om snel een nieuwe gemeente te vormen (om maar af te zijn van het oude gehannes, vooral in St. Anthonis en Grave), in te grote haast naar een gemeentelijke herindeling toegewerkt?

Spreek mensen in de organisatie of mensen die er anderszins wat van weten en de verklaring voor het huidige gerommel is eenduidig: deze enorme reorganisatie (700-800 ambtenaren) is niet goed voorbereid. Soms duurde het na de start op 1 januari maandenlang voordat ambtenaren weer bij hun stukken konden. Pen en papier vervingen computers. Dat geeft stress, gemopper bij ambtenaren en ontevreden inwoners.

Je hoort of ziet hier weinig van in de media. Krijgen ze niemand aan het woord om hierover te vertellen? Hoe gretig waren velen om bij deze nieuwe, prachtige gemeente te werken? En hoe snel maken ze zich nu uit de voeten. Er moet toch iets aan de hand zijn als van een bepaalde afdeling in kort tijdsbestek negen van de tien mensen hun heil elders zoeken? Van hen waren er die al vele jaren bij een van de oude gemeenten werkten, anderen kwamen van elders (al dan niet als ‘inhuur’) maar ontdekten dat ze van een kouwe kermis thuiskwamen.

Wanneer grijpt het bestuur in? Hopen ze dat directeur-gemeentesecretaris Johan Postma de zaak alsnog op de rails krijgt? Zijn zijn nieuw benoemde directeuren wellicht te licht?

Hier is een ijzervreter nodig, een manager pur sang. D’r loopt er eentje werkloos rond. Harry van de Loo, enkele jaren geleden naar huis gestuurd omdat er te veel irritaties waren ontstaan tussen hem en het toenmalige gemeentebestuur van Boxmeer. Maar leden van dat bestuur geven toe (fluisterend en bezwerend het niet verder te vertellen) dat hij in staat zou zijn orde te scheppen in de huidige chaos.

Mogen we zo’n stunt verwachten?

Koos

Meer berichten