<p>Er was veel belangstelling voor de drie sessies van Doortrappen. Gennep beet in Limburg het spits af.</p>

Er was veel belangstelling voor de drie sessies van Doortrappen. Gennep beet in Limburg het spits af.

(Foto: Gennep Doet Mee)

Primeur voor Gennep: ‘Doortrappen helpt om veilig te blijven fietsen’

  •   keer gelezen   Gezondheid

GENNEP / OTTERSUM | Ook in fietsgemeente Gennep is de stalen ros een veel gebruikt vervoersmiddel. Om zoveel mogelijk mensen op deze manier in beweging te houden worden er diverse activiteiten gehouden. Mobiel blijven is geen vanzelfsprekendheid. Mede daarom hielden Gennep doet Mee en de KBO-afdelingen de bijeenkomsten ‘Doortrappen’. De pilot in Ottersum werd uitstekend bezocht. “We hebben veel nuttige tips gekregen”, zegt Ottersummer Gerrit Peters.

Door Jos Gröniger


Jong geleerd is oud gedaan. Fietsen verleer je niet. Het zijn een paar gezegden die met elkaar verbonden kunnen worden. Onlosmakelijk verbonden zijn ze daarentegen niet. In het hedendaagse stads- en dorpsverkeer zijn de fietsers prominente deelnemers. Hoe veilig voelen zij zich op de fiets en in het verkeer?

Pilot
In huiskamer De Prôst beten twintig senioren het spits af in Limburg. Gennep introduceerde als eerste Limburgse gemeente het project Doortrappen. Met het programma wordt beoogd mensen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Veel senioren maakten gebruik van de mogelijkheid deel te nemen aan de bijeenkomsten. “Wat me opviel was dat er weinig jonge ouderen op af kwamen. Jammer, want Doortrappen is voor iedereen heel nuttig”, zegt May Krebbers-Coopmans. De terugblikkende deelnemers ontzenuwen ook meteen even dat zowel e-bikers als ‘ongemotoriseerde’ fietsers kunnen deelnemen aan het programma.

Tips en support
Het programma bevatte theoretische en praktische componenten. “Het was een goede mix van theorie en praktijk”, zegt Truus van Baal, “De deelnemers konden van elkaar leren. Ze gaven elkaar tips over bijvoorbeeld het opstappen.”
Tijdens een van de bijeenkomsten werden ook als gevaarlijk en lastig beschouwde plaatsen in de gemeente besproken. “Voor mensen die uit Ottersum naar Gennep fietsen begint dat al bij het kruispunt na de Niersbrug. En dan ook bij de Hema is het onoverzichtelijk”, zegt May Krebbers. Ook het wegdek zorgt hier en daar voor problemen. “Richeltjes, drempels en de bestrating zorgen dat je voorwiel soms vastloopt als in een tramrail”, zegt Gerrit Peters.
De deelnemers aan Doortrappen kregen naast adviezen over situaties in de omgeving persoonlijke tips. Zo werd beoordeeld of de fiets past bij de eigenaar, welke startsnelheid gehanteerd kan worden en welke hulpmiddelen kunnen helpen. “Een spiegel is er fijn als deze goed is afgesteld. Je ziet wat er achter je gebeurt, maar ook of je fietsmaatje nog volgt”, zegt Peters.

Vervolg
De deelnemers, KBO Ottersum en initiatiefnemer Stichting Gennep doet Mee zijn enthousiast over de pilot in Ottersum. “Doortappen krijgt vervolg”, zegt Maloe Janssen van Gennep doet Mee, “In het voorjaar gaan we naar een andere kern of wijk in de gemeente.”
May, Truus en Gerrit bevelen Doortrappen aan. “Het is goed voor iedere fietser die de vijftig jaar gepasseerd is. Het is voor je veiligheid, en doordat je blijft fietsen houd je contact met leeftijdsgenoten. Fietsen is een prima vorm van bewegen en bovendien is het goed voor je sociale contacten”, klinkt het eensluidend.
Interesse of vragen over Doortrappen? Stuur een e-mail naar Maloe Janssen van Gennep Doet Mee: maloe@gennepdoetmee.nl.

Jos Gröniger
Meer berichten