<p>Vijfendertig Molukse graven worden door Gennep op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.</p>

Vijfendertig Molukse graven worden door Gennep op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

(Foto: Gemeente Gennep)

Monumentale status voor Molukse graven in Gennep

  •   keer gelezen   Historie

GENNEP |  De gemeente Gennep gaat aan zeven Molukse graven de status van gemeentelijk monument toekennen. Het gaat om zeventien graven op de algemene begraafplaats aan de Randweg en achttien grafmonumenten op het protestantse kerkhof aan de Nijmeegseweg.

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Zij verlieten hun geboortegrond met de belofte dat zij in Nederland een nieuw bestaan konden opbouwen. Die door de Nederlandse staat gemaakte belofte werd niet ingelost. Veel Molukkers werden ondergebracht in kampementen waar zij onder slechte omstandigheden met hun gezinnen jaren woonden. Ook verloren veel KNIL militairen die krijgsgevangen geworden waren in Nederland hun betrekking en daarmee het recht op hun salaris van de staat.
Jarenlang streden zij en hun nazaten om eerherstel. Die roep wordt versterkt nu het zeventig jaar geleden is dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Diverse gemeenten plaatsen de graven van overleden KNIL militairen op de lokale monumentenlijst. Ook de gemeente Gennep gaf gehoor aan het verzoek uit de Molukse gemeenschap. Voor de 35 graven hoeven vanaf 1 januari 2022 geen grafrechten betaald te worden. Ook onderhoudskosten worden vergoed.


Jos Gröniger
Meer berichten