Wandelen met Verhalen voert ook over de bloeiende paarse heide tussen Plasmolen en Mook.
Wandelen met Verhalen voert ook over de bloeiende paarse heide tussen Plasmolen en Mook. Foto: Eigen foto

Wandelen met Verhalen voert door historisch natuurschoon

Historie 164 keer gelezen

PLASMOLEN | Voor liefhebbers van een wandeling door de natuur én geschiedenis wacht zondag 28 augustus weer een uitgelezen mogelijkheid beide interesses te bundelen. Op de laatste zondag van de maand presenteert de Plasmolense Theo van Brunschot weer Wandelen met Verhalen. Ditmaal neemt de welbespraakte gids de deelnemers mee naar een pareltje in Noord-Limburg. 

Het on-Nederlands heuvelachtige heidegebied tussen Mook en Plasmolen draagt namelijk een imposante historie met zich mee. De gids vertelt er graag over.

Romeins verleden
Velen beseffen niet dat naast Nijmegen de omgeving van Plasmolen en Cuijk een Romeins verleden hebben. Er wordt verteld over over de belangrijke rol die dit gebied in de 80-jarige oorlog heeft gespeeld. De verhalen worden omlijst met indrukwekkende beelden van grote legers die hier met elkaar een veldslag uitvochten en over het tolkasteel Middelaar.

Napoleontische tijd
Ook zijn er interessante vertellingen uit de Napoleontische tijd. Wie geïnteresseerd is naar de oorzaak van de smalle strook ‘Nederland’ ten oosten van de Maas ligt, hoort onderweg de verrassende verklaring.

Tweede Wereldoorlog
Natuurlijk ontbreekt onderweg de tragiek van de Tweede wereldoorlog niet, waar de inwoners van Mook en Middelaar ongekend onder geleden hebben. Hierover zijn aangrijpende verhalen te vertellen maar ook zijn hiervan de sporen nog steeds terug te zien in het landschap en de dorpen.

Wie nieuwsgierig is geworden naar de boeiende geschiedenis van deze streek en tegelijkertijd wil genieten van fantastische vergezichten, kan meewandelen dan. De wandeling van ongeveer 7,5 kilometer start om 11.00 uur bij het oude VVV-kantoor aan de Witteweg nummer 10 (naast De Pannekoekenbakker) in Plasmolen en kost 4 euro per persoon. Aanmelden is wenselijk bij Theo van Brunschot, mobiel 06 20177917 of t_vanbrunschot@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant