De gerestaureerde klok in nieuwe klokkenstoel in de werkplaats.
De gerestaureerde klok in nieuwe klokkenstoel in de werkplaats. (Foto: Frans Meeuws)

Klok Maria Roepaan wordt ingeluid op Monumentendag

  •   keer gelezen   Historie

OTTERSUM | Het is de stichting tot behoud Cultureel Erfgoed Ottersum gelukt de resterende klok van zorginstelling Maria Roepaan (Nu Dichterbij) te behouden voor het dorp en de gemeenschap. Het kleinste exemplaar is geheel gerestaureerd en wordt in een nieuwe klokkenstoel zaterdagmorgen ingeluid en door deken Smeets (Venray) ingezegend op het kerkhof in Ottersum.

Niet de herstelwerkzaamheden maar het in bezit krijgen van het klokkenspel had voeten in de aarde. De directie van Dichterbij wilde het verzoek van de stichting graag inwilligen, maar in 2019 bleek de grote klok gestolen te zijn van het Dichterbij-terrein aan de Siebengewaldseweg. Van het cadeau dat personeel en cliënten van Maria Roepaan ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de zorginstelling in 1974 schonk was alleen de kleine bronzen klok nog over.
De 120 kilo wegende klok werd vanaf het inmiddels ontmantelde terrein naar Ottersum getransporteerd. Daar werd het door vrijwilligerswerk en met donaties vanuit het bedrijfsleven en een ‘erfenis’ de ter ziele gegane politieke partij Kern gerestaureerd.
Het resultaat is een klok die bij gelegenheid door menskracht geluid wordt op het kerkhof. Op Open Monumentendag luidt de klok omstreeks 11.00 uur voor het eerst.

Jos Gröniger
Meer berichten