Arie en Thea van Bergen - Claassen zijn al een leven lang samen.
Arie en Thea van Bergen - Claassen zijn al een leven lang samen. (Foto: Familie Van Bergen)

Thea en Arie van Bergen blijven levenslang samen

  •   keer gelezen   Human Interest

GENNEP | In kleine kring vierden Thea en Arie van Bergen – Claassen op 13 april hun diamanten huwelijksfeest. De geboren en getogen Gennepenaren stonden in kleine kring stil bij deze bijzondere dag.

Door Jos Gröniger

In de woning aan de Bierbrouwersgroes waren de dochters Yvon en Monique en hun partners samengekomen. Een feest met meer familie en, vrienden en kennissen laten de omstandigheden niet toe. Voornaamste reden is de gezondheid van de 84-jarige Arie, tegenwoordig in verpleeghuis Norbertus woont.

Dichtbij en toch ver weg. Dagelijks is het paar samen als Thea (82) haar al jaren aan Alzheimer lijdende Arie opzoekt. “Voor onze trouwdag wilde ik Arie heel graag thuis hebben, en gelukkig hebben we het kunnen regelen. Arie is de laatste maanden erg ziek geweest. Twee keer had hij Corona en pas had hij er longontsteking bij”, zegt de openhartige Thea, terwijl Arie vanuit de rolstoel aandachtig mee lijkt te luisteren.

“Arie was een pestkop maar we zochten elkaar toch op”


Als de gastvrouw van wal steekt wordt duidelijk dat Thea en Arie wel voor elkaar voorbestemd waren. “Hoe lang ik hem ken? Als kind al. We woonden bijna naast elkaar. Arie woonde in de Emmastraat en ik op de Piekardei (Picardie)”, zegt Thea in onvervalst Genneps. “Hij was een pestkop maar we zochten elkaar toch op. We zaten en bleven in dezelfde vriendengroep.”
Ook de Gennepse trots uit die dagen, voetbalclub Vitesse’08, was een bindende factor. “Het was in de gloriejaren van de club. Mijn broers en mijn vader voetbalden bij Vites. Een broer speelde in het eerste elftal. Arie later ook.” Tijdens een van de voetbaluitjes, ‘of was het toch de kermis’, sloeg de vlam over. Thea en Arie werden een stel.
De liefde was onvoorwaardelijk voor het in Gennep getrouwde stel, dat Vitesse’08 altijd een warm hart bleef toegedragen. Ook in de vele jaren dat Thea en Arie in Nijmegen woonden. “Arie was diamantslijper maar kreeg na de diensttijd zijn baan in Cuijk niet terug. Hij begon daarom bij Glashandel van Ommeren in Nijmegen. We woonden jaren boven de zaak.”
Woonachtig in Nijmegen bleven Thea en Arie Gennep trouw. “Arie ging twee keer per week trainen en ’s zondags wedstrijd spelen. In het begin met de bus, ja. Hij was heel trouw. Hij kwam een keer in de sneeuw eerder thuis dan gewoonlijk. Er was van de Gennepse jongens verder niemand geweest”, lacht Thea.


Arie van Bergen (alias De Zoem) was jaren een boegbeeld binnen Vitesse’08. “Hij speelde ruim 750 wedstrijden voor het eerste elftal. Later sloot hij aan bij de veteranen”, zegt Thea.
In 1996 keerden Thea en Arie terug naar Gennep. “We kregen deze woning aan de Bierbrouwersgroes. Hoe weet ik nog steeds niet, maar Arie regelde dat wij dit huis kregen”, glimlacht Thea.

“Als het straks allemaal weer mag gaan we eropuit. Dan pikken we weer een terrasje in Gennep. Daar geniet Arie van.”

De in Nijmegen opgegroeide dochters verhuisden niet mee. “Zij hebben ieder hun gezin. We hebben vier kleinzoons en twee kleindochters. En we zijn overgrootouders van twee meiden”, zegt Thea trots.
De familieleden brengen indien mogelijk een bezoek aan (o)pa Arie. Door Corona is dat tijdelijk niet mogelijk. Thea vertelt dat er moeilijke momenten zijn geweest. “Ik heb hem bezocht en gepraat met het raam op een kiertje. Tegenwoordig mag ik weer op bezoek komen, en ben ik dagelijks in zijn kamer. Dat doet Arie en mij goed. En als het straks allemaal weer mag gaan we eropuit. Dan pikken we weer een terrasje in Gennep. Daar geniet Arie van.”

Jos Gröniger
Meer berichten