<p>Dr. Imelda de Groot is bij haar afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.</p>

Dr. Imelda de Groot is bij haar afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

(Foto: Paul Lagro)

Koninklijk afscheid voor Dr. Imelda de Groot

  •   keer gelezen   Human Interest

OTTERSUM / NIJMEGEN | Dr. Imelda de Groot is op de dag van haar pensioenstart benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De kersverse Officier verdiende haar sporen als kinderrevalidatiearts en Associate Professor op de afdeling Revalitiegeneeskunde van Radboudumc waar zij sinds 2005 werkte. 

Dr. De Groot heeft indrukwekkende wetenschappelijke prestaties neergezet voor de zorg. Haar doel is om wetenschappelijke kennis praktisch te vertalen en snel door te geven aan zorgverleners in de diverse netwerken. Haar kennis wordt wereldwijd gedeeld, getuige het aantal citaten en artikelen dat op haar naam staat. Toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften publiceerden zo’n 185 artikelen met haar bijdrage, waaronder het vaktijdschrift Clinical Rehabilitation en Neuromuscular Disorders.
Haar publicaties zijn meer dan 2500 keer geciteerd door andere onderzoekers in de wereld. Dit betekent dat de kennis die zij heeft verworven ingezet wordt voor de revalidatie van kinderen met spierziekten en mitochondriële aandoeningen wereldwijd. Hiernaast zet zij zich met veel toewijding in voor het onderwijs aan studenten en in de vorm van post-academisch onderwijs voor de collega’s in haar beroepsgroep. Ook heeft zij tien promovendi succesvol begeleid.

Samen met de kinderneurologie is vorm gegeven aan het kinderspiercentrum in het Radboudumc dat door dr. De Groot wordt geleid. Hier worden kinderen met zuivere spierziekten multidisciplinair gescreend, de grootste populatie bestaat uit jongens met de spierziekte van Duchenne. Dit heeft geleid tot het tot stand komen van het Duchenne Centrum Nederland in samenwerking met LUMC en Kempenhaeghe/MUMC. Dit is een nationaal expertise centrum met NFU-erkenning. Inmiddels zijn na het screeningsprogramma voor jongens met Duchenne spierziekte ook vergelijkbare programma’s opgezet voor volwassenen met Duchenne spierziekte en mitochondriële aandoeningen voor kinderen en volwassenen. 

Doordat zij op uitmuntende wijze vorm geeft aan de combinatie van clinicus en wetenschapper, en haar voortrekkersrol ruim inzet en haar tomeloze inzet voor haar patiënten is zij een voorbeeld voor velen.

Jos Gröniger
Meer berichten