Hay van Arensbergen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Hay van Arensbergen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Jos Gröniger)

Zeven lintjes in Gennep

  •   keer gelezen   Human Interest

GENNEP | Burgemeester Hans Teunissen verraste vandaag zeven inwoners uit zijn gemeente met een ontbijt en een koninklijke onderscheiding. Onder het nieuwe koninklijke zevental zijn twee broers en een echtpaar.

De decoranda werden voor bewezen diensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Frans Stoffele
Frans Stoffele uit Gennep is al 71 jaar lid van fanfare Eendracht Maakt Macht in Heijen. Hij is inmiddels geen spelend lid meer, maar wel nog actief als vrijwilliger. Als gepensioneerd timmerman timmert hij de podia voor optredens en maakte hij onder andere beschermdeksels voor het melodisch slagwerk, stokkentafels en vaandelkasten. Naast zijn bezigheden bij Eendracht Maakt Macht, was hij tot 2015 bestuurslid van muziekkapel Die Original Maastaler. Nog steeds is Frans Stoffele daar actief als bassist, een rol die hij ook vervult binnen het Seniorenorkest.

Gerrit Stoffele
Gerrit Stoffele (Heijen) is al ruim 70 jaar lid van fanfare Eendracht Maakt Macht in Heijen. Hij is muziekdocent van origine en heeft sinds 1980 vele fanfareleerlingen opgeleid. Dat deed hij niet alleen in Heijen, maar ook bij de fanfare in Wellerlooi en bij muziekvereniging WEMB. De fanfare van Heijen kan vandaag de dag nog altijd een beroep doen op Gerrit. Hij is onder andere invaldirigent, helpt bij het onderhoud van instrumenten en begeleidt leerlingen bij het orkest. In 1972 was hij verder de medeoprichter van Muziekkapel Die Original, waar hij tot eind 1997 dirigent van was.

Hay van Arensbergen
Gennepenaar Hay van Arensbergen zet zich op alle fronten in voor de Gennepse samenleving. Hij is actief lid en vrijwilliger bij Vastelaovendclup ’t Bombakkes, waarvan hij in 1987 prins was. In het verleden organiseerde hij activiteiten in Gennep, zoals de Ké.lszitting en de Pleinfeesten. Ook is hij een van de initiatiefnemers van Toertele ien de wei en medeoprichter van Biersociëteit De Toertel. Verder is hij dijkwachter voor Waterschap Limburg en torenwachter van de Martinustoren en toneelspeler en vrijwilliger bij het Korps Veldwachters. Vanaf 2012 nam Hay daarnaast, samen met zijn zussen, de mantelzorg voor hun moeder op zich. Hij bleef dit doen tot zij afgelopen jaar overleed. Ten slotte is hij de kunstenaar achter het kunstwerk in de fietstunnel van Gennep, dat in september 2020 werd onthuld. Van dit kunstwerk konden reproducties worden besteld, waarvan de opbrengst door Hay van Arensbergen werd geschonken aan de Hersenstichting.

Jo Martens
Jo Martens uit Gennep is vrijwilliger bij de KBO Gennep, Stichting MFC De Goede Herder en de Ouderen Organisatie Gemeente Gennep (OOGG). Bij alle drie deze organisaties houdt Martens, die voor zijn pensioen werkzaam was als financieel administrateur, zich bezig met de financiën. Bovendien was hij betrokken bij de oprichting van zowel Stichting MFC De Goede herder als de OOGG.

Wiel Kaak
Heijenaar Wiel Kaak is sinds 1985 lid van watersportclub de Paesplas. Jarenlang was hij in de periode van april tot en met september dagelijks aanwezig als havenmeester. Vanwege zijn leeftijd is hij daar afgelopen zomer mee gestopt. Wel is hij nog actief als vrijwilliger bij de Buurtbusvereniging. Hij is chauffeur en brengt wekelijks ouderen, die anders aan huis gekluisterd zijn, van A naar B.

Echtpaar Sil en Leny Smits
Sil en Leny Smits-Jacobs uit Ottersum zijn de ouders van een uniek gastvrij gezin. Zij zijn de biologische ouder van een dochter en een zoon en de adoptieouders van twee in Brazilië geboren zonen. Ook namen zij tussen 1997 en 2020 de zorg voor drie pleegkinderen op zich. In de jaren ’90 was de familie bovendien een gastgezin voor arme Poolse kinderen, om hen veertien dagen een vakantie te geven.
Sil en Leny Smits zijn beiden bestuurlijk actief geweest voor voetbalclub Achates in Ottersum. Ook waren zij vrijwilliger bij de dorpsclub. Samen waren zij ook vrijwilliger bij volleybalclub Flamingo’s ’56 in Gennep.
Sil en Lenie Smits zetten zich nog altijd op diverse fronten in voor de samenleving. Leny is vrijwilliger bij de bibliotheek van Gennep, de schoolbibliotheek van basisschool De Brink, De Wensbus Ottersum, KBO Ottersum, huiskamer De Prost en peuterspeelzaal De Ottertjes. Ook bij de organisaties Unicef, Jantje Beton en het IVN is zij als vrijwilliger een bekend gezicht.

Jos Gröniger
Meer berichten