Jacob van Tankeren bij de huldiging voor 75 jaar lidmaatschap bij Vitesse'08 op de nieuwjaarsreceptie in 2017 Hij werd 92 jaar..
Jacob van Tankeren bij de huldiging voor 75 jaar lidmaatschap bij Vitesse'08 op de nieuwjaarsreceptie in 2017 Hij werd 92 jaar.. Foto: Jos Gröniger

In Memoriam Jacob van Tankeren

Human Interest 2.685 keer gelezen

In zijn woonplaats Gennep is afgelopen week Vitessenaar Jacob van Tankeren overleden. De erevoorzitter en oudste lid van de Gennepse voetbalvereniging werd 92 jaar. De aimabele en innemende Gennepenaar was ook bij Vasteloavendgezelschap ’t Bombakkes, de ex-hooghedenclub en joekskapel Bombarie graag van de partij.

Erevoorzitter was ambassadeur en aanjager van Vitesse’08

Een speldje voor het 80-jarig lidmaatschap bij Vitesse’08 was voor Jacob van Tankeren al gemaakt. Het lidmaatschap bij zijn club begon immers in 1941. In 2017 liet de erevoorzitter in weekblad 1Gennep optekenen dat hij als 13-jarige lid werd van Vitesse’08. In de Niersstad werd in de oorlogsjaren door jongeren uit de buurten de Gennepse Hei, Pottenhoek, Balkan en de Spoorstraat na school veel gevoetbald. Toen op een bewuste wedstrijd op een wei op de plek van het huidige Wilhelminaplein abrupt ‘gestaakt’ werd omdat veldwachter Verhulst (‘Appelmuuske’) de bal in beslag nam. Een klacht van een bezorgde buurtbewoner uit de Emmastraat was er aan voorafgegaan. Voor bestuursleden van Vitesse was dat de reden een jeugdafdeling op te richten. Jacob van Tankeren meldde zich als een van de eersten aan. Hij voetbalde tot 1954 bij Vitesse, waar hij twee jaar eerder bestuurslid werd. Tot 1996 bleef Jacob van Tankeren bestuurlijk actief. Zijn functies waren onder andere penningmeester (elf jaar) en voorzitter (22).
Hij was de drijvende kracht achter de voetbalclub. In 1973 was hij met Leo Coumans de aanjager achter de bouw van het clubhuis op De Groes in het centrum van Gennep. Begin jaren ’90 flikte hij een soortgelijk kunstje in Gennep-zuid waar de voormalige crosskuil aan de Stiemensweg het huidige sportpark De Heijkuul werd. Jacob van Tankeren ging er vervroegd voor met pensioen bij werkgever Paes. Hij enthousiasmeerde de bouwploeg bij de realisatie van het clubhuis. Later trok hij de kar bij de bouw van de overdekte tribune en de uitbreiding van de bestuurskamer in het clubhuis. Het voor velen bekende spandoek ‘Heden speelt Vitesse’ werd decennialang opgehangen in de bocht van de Zuid-Oostwal en de Zandstraat, op een steenworp van het huis ‘Op de Wal’, waar hij ook na het overlijden van steun en toeverlaat en echtgenote Truus woonde.
Jacob van Tankeren was meer dan de aanjager van de club. Hij was ook de ambassadeur van Vitesse’08. In de Gennepse bestuurskamer was hij een baken bij thuiswedstrijden van Vitesses vlaggenschip, het eerste elftal. Bij collega-verenigingen in Limburg en Noord-Brabant was hij bij uitwedstrijden een graag geziene bezoeker. Altijd was hij in voor een praatje dat doorspekt was met humor en vriendelijkheid.

Bij zijn afscheid als voorzitter werd hij in 1996 benoemd tot erevoorzitter van Vitesse’08. De wedstrijden bleef hij bezoeken. Ook buiten de wedstrijddagen was hij vaak op De Heijkuul te vinden. “Twee keer per week ben ik op het sportpark. Ik loop er nog steeds mensen voor de voeten”, vertelde hij in 2017. In de navolgende jaren bleef Jacob van Tankeren de weg naar De Heijkuul vinden.
Hij vond er het plezier en was er in zijn element, zoals hij dat was bij carnavalsactiviteiten in het Gennepse. Tot op hoge leeftijd was Prins Jacob uit 1975 op de bühne present bij de acts die de ex-Hooghedenclub op de zittingsavonden van ’t Bombakkes verzorgde. Ook was hij lid van joekskapel Bombarie.

Carnaval en muziek bij ‘t Bombakkes, voetbal en de bedrijvigheid bij Vitesse’08. Als het straks weer allemaal kan, denkt menigeen aan de tijd zoals het nog niet zo lang geleden was, met Jacob.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant