Ricardo van Loon toont de taart die de door Het Driestroomhuis bezorgd werd. (foto: Thijmen Hendriks)
Ricardo van Loon toont de taart die de door Het Driestroomhuis bezorgd werd. (foto: Thijmen Hendriks) (Foto: Thijmen Hendriks)

In het Gennepse gezinshuis ‘Het Baken’ staat normaal voorop

  •   keer gelezen   Human Interest

GENNEP | Gezinshuis Het Baken in Gennep kreeg vorige week woensdag niet alledaags bezoek over de vloer. Gezinshuisouders Ricardo en Marcia van Loon werden ’s ochtends bezocht door een team van zorgorganisatie Driestroom dat ter gelegenheid van het 150e Driestroomhuis een tour door Nederland maakt. Bij de gelegenheid werd een taart met het logo van het gezinshuis Het Baken aangesneden.

Door Jos Gröniger


Het 150e Driestroomhuis staat echter niet aan het Logterbos in Gennep. Het gezinshuis met de naam Het Baken van Marcia en Ricardo was nummer negen in de rij van de zorgorganisatie die in 2008 van start is gegaan. “We zijn zelf in februari 2012 gestart aan de Bonkelaar in Ottersum. In oktober 2018 hebben we ons nieuwe huis hier betrokken”, zegt Marcia.

‘We willen dat alles zo gewoon mogelijk verloopt en aangepast daar waar nodig. Normaal staat bij ons voorop’

Samen met Ricardo is zij ouder van twee volwassen zonen, die opgegroeid zijn met gezinskinderen. Dat de jongens hun ouders moesten delen met de huisgenoten vergde het nodige. “Dat ging goed, maar onze eigen kinderen hebben ook de behoefte gehad om samen met ons dingen te doen”, zegt de Gennepse, “We willen echter dat alles zo gewoon mogelijk verloopt en aangepast daar waar nodig. Normaal staat bij ons voorop.”

‘We zijn altijd bezig. Ook als de kinderen ’s nachts problemen hebben, zijn wij er voor hen’

Het Baken is het thuis voor zes kinderen in de leeftijd van elf tot en met zestien jaar. “We hebben verticale groepen, met kinderen in diverse leeftijden. Ze hebben allen een flinke rugzak. Ze hebben meestal een licht verstandelijke beperking en hebben bijvoorbeeld een verstoorde hechting, ADHD, autisme of forse gedragsproblematiek”, legt Marcia uit.

De kinderen volgen overdag speciaal onderwijs op scholen in de regio. Terwijl de kinderen op school verblijven, zijn Ricardo en Marcia van Loon thuis in touw, samen met een deeltijdmedewerker en een stagiaire. “We zijn altijd bezig. Ook als de kinderen ’s nachts problemen hebben, zijn wij er voor hen. Verder zijn er regelmatig bijscholingen die we volgen om onze SKJ-registratie (Kwaliteitskeurmerk voor jeugdzorgwerker, red.) te houden.”

‘We hebben de mooiste baan van Nederland, en dat hebben we altijd al gehad hoor’


Het drukke bestaan is de gezinshuisouders van Het Baken op het lijf geschreven. “We hebben de mooiste baan van Nederland, en dat hebben we altijd al gehad hoor. We zien dat alle kinderen in ons gezin opleven en opbloeien. Dat geeft een enorme drive.”

Wie meer wil weten over gezinshuis Het Baken kan kijken op www.gezinshuishetbaken.nl.

Jos Gröniger
Meer berichten