Leo Faassen (1945-2021)
Leo Faassen (1945-2021) (Foto: Eigen foto)

In Memoriam Leo Faassen

  •   keer gelezen   Human Interest

Op 26 augustus overleed, op 76-jarige leeftijd, Leo Faassen, oud-directeur van het huidige Elzendaalcollege in Gennep. Naast zijn werk op school was hij, tot lang na zijn pensioen, breed betrokken bij het onderwijs.

Leo Faassen werd op 31 maart 1945 in Tegelen geboren, aan de oorlog zou spoedig een einde komen. Na de HBS ging hij naar de CIOS en behaalde in 1965 daar zijn diploma. Later volgde hij nog de sociaal pedagogische opleiding en haalde in 1971 zijn akte LO. Hij startte zijn werkzame leven als docent lichamelijke opvoeding aan het vormingscentrum in Zevenaar en in het Land van Cuijk.

In 1975 ging Leo als gymdocent werken op LTS St. Martinus in Gennep. Vervolgens werd hij daar schooldecaan, leerlingbegeleider, adjunct-directeur, plaatsvervangend directeur en tenslotte directeur. Twee fusies heeft hij meegemaakt. De eerste was die van de LTS St. Martinus met de Scholengemeenschap Gennep (’huishoudschool’). De tweede fusie was die met de Norbertmavo. Vanaf dat moment heette de school het Hezelandcollege.
Bij Leo stond de leerling altijd centraal en hij was altijd bezig met het vernieuwen van het onderwijs. Zijn credo: onderwijs moet aantrekkelijk zijn, moet mee veranderen met de maatschappij. Hij was enorm trots op de werkplekkenstructuur in Gennep, zijn school had een voorbeeldfunctie in Nederland en won hiermee de Limburgse onderwijsprijs. Hij had plezier in zijn werk en uitte dat altijd door te vermelden dat hij de beste baan van West-Europa had.

Naast zijn onderwijscarrière was Leo jarenlang als trainer actief in de voetbalwereld.
In 2005, voor de fusie met het Elzendaalcollege, ging Leo na 30 jaar gewerkt te hebben op de Gennepse school met pensioen. Hij was 16 jaar directeur van de school. Tijdens zijn afscheid werd hij koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit voor zijn bijzondere verdiensten in het onderwijs maar ook voor diverse bestuursfuncties en als voorzitter en drijvende kracht van stichting GESP, een samenwerkingsverband tussen Gennep, het Slowaakse Gelnica en San Pedro de Lovago in Nicaragua.

Na zijn pensioen heeft hij nog vele functies bekleed in de onderwijswereld. Hij was onder andere voorzitter van een netwerk voor VMBO, in een adviescommissie VMBO van het ministerie van onderwijs en adviseur vernieuwing VMBO.
In zijn vele toespraken citeerde hij regelmatig Phil Bosmans, in het bijzonder uit het boek ‘Menslief ik hou van je’. Leo had een groot hart voor het onderwijs, hij genoot ervan om hiervoor te werken, ook toen hij al geruime tijd ziek was. Hij genoot van het leven.

Sjaak Simons,
Vestigingsdirecteur Elzendaalcollege Gennep


Jos Gröniger
Meer berichten