<p>Schrijver Martijn Stevens met zijn nieuwe boek Haring, wiet en Hema-worst bij de openhaard. (Tekst en foto: Jos Gr&ouml;niger)</p>

Schrijver Martijn Stevens met zijn nieuwe boek Haring, wiet en Hema-worst bij de openhaard. (Tekst en foto: Jos Gröniger)

(Foto: Jos Gröniger)

‘Schrijfhonger’ Martijn Stevens is nog niet gestild

  •   keer gelezen   Human Interest

GENNEP | De drukken van zijn debuutbundel DichterMij zijn amper van de pers gerold, of zijn tweede boek is gepresenteerd. Afgelopen vrijdag vond de presentatie van Haring, wiet en Hema-worst plaats. Gennepenaar Martijn Stevens heeft de smaak te pakken. Zijn honger is nog niet gestild. “Het derde boek zit in de pen”, vertelt de veelzijdige man.

Schrijven is een van de nevenactiviteiten van Stevens, die in juni die jaar debuteerde op de boekenmarkt. De bierbrouwer en muziekliefhebber bekende dat op zijn dagelijkse fietsritjes tussen huis en werk in Boxmeer in de Maasheggen de ideeën voor zijn pennenvruchten ontstaan.
Over Haring, wiet en Hema-worst zegt de Gennepenaar: “Het genre noem ik frictie; fictie dat zomaar eens realiteit zou kunnen zijn, maar vooral bedoeld om te lachen, vandaar de subtitel ‘een lachspiegel’ natuurlijk.”
Vrienden en kennissen kregen de verhalen uit de nieuwste bundel al eens onder ogen. De reacties waren goed, en ook uitgever Boekscout.nl was gecharmeerd over de tragikomische schrijfstijl. Stevens vat de positieve kritieken samen: “Doordat je de verhalen op tijd beëindigt, wordt de lezer uitgenodigd tot verder lezen.”
De schrijver weet lezers op zoetzure wijze te prikkelen. Schreef hij in DichterMij enkele odes voor zijn idolen, ditmaal zijn de verhalen niet persoonlijk. Wel ventileert Martijn Stevens zijn kijk en mening op zaken. Hij beseft dat het best reacties op kan leveren. “Veel mensen nemen zichzelf zo ontzettend serieus, dat een humorloze samenleving onvermijdelijk is. Een groot deel van de mensheid is erg snel beledigd waardoor bij het andere deel het idee ontstaat dat je werkelijk niets meer mag zeggen. Mijn antwoord daarop is dat je heus alles nog mag zeggen wat je wil, maar dat de ontvanger bepaalt of je boodschap rot is of niet.”
De Gennepenaar beschouwt de pen als ‘een machtig wapen in de strijd tegen agressie’, en laat weten dat hij zelf niet benaderd wordt door lezers die zich aangesproken voelen. “Maar dat zou in het huidige tijdperk best eens kunnen gebeuren. Als dat zo is, hoop ik op een prachtig dialoog.”
Tot slot verklapt de schrijver dat een derde boek onderweg is. “Dat wordt een roman, en dat is best bijzonder. Er zijn niet veel hobbyschrijvers die meerdere genres hanteren. “DichterMij is een gedichtenbundel, mijn nieuwe boek een verhalenbundel en straks een roman. Dat is niet uniek, maar zeker niet vanzelfsprekend.”
Haring, wiet en Hema-worst is voor 18,99 euro (inclusief verzendkosten) te koop bij Bol.com en Boekscout.nl. Het boek ligt straks mogelijk in traditionele boekenwinkels in Boxmeer en Nijmegen.

Jos Gröniger
Meer berichten