Burgemeester Hans Teunissen bezocht het bruidspaar Toos en Wiel Martens-Janssen. (Foto Antoinette Martens).
Burgemeester Hans Teunissen bezocht het bruidspaar Toos en Wiel Martens-Janssen. (Foto Antoinette Martens). (Foto: Antoinette Martens)

Op oudejaarsdag 1956 vonden Toos en Wiel elkaar

  •   keer gelezen   Human Interest

OTTERSUM | Het eerste contact verliep niet vlekkeloos, maar de tweede ontmoeting op oudejaarsdag van 1956 maakte alles goed. Dat Heijenaar Wiel Martens en de Ottersumse Toos Janssen elkaar op de stoep bij Jamin in Gennep opnieuw troffen was de voorbode van levenslang geluk. Op 6 april was het stel, dat tegenwoordig in Ottersum woont, zestig jaar getrouwd. Op 3 mei vieren Wiel en Toos het diamanten huwelijksfeest. Burgemeester Hans Teunissen bezocht het echtpaar woensdagmiddag.

Er vielen geen stiltes tijdens het tijdens dat bezoek. Wiel sprak de eerste burger van Gennep aan over de prestaties van profwielrenner Mike Teunissen, de volle neef van de burgemeester. Ook kwam natuurlijk de levensloop van beide Ottersummers ter sprake.

Kennismaking
Toos (nu 82) en Wiel (85) ontmoetten elkaar 30 december 1956 tijdens een toneeluitvoering waaraan Toos’ broer Chris deelnam. “Hij had destijds verkering met mijn zus”, zegt Wiel die wel oog had voor Toos. “ik wilde haar naar huis brengen maar het kwam er niet van, en gelukkig kwam ik Toos een dag later tegen. Het heeft zo moeten zijn, dacht ik toen. We spraken af om naar het nieuwjaarsbal bij Hotel De Kroon in Gennep te gaan.”

Woning
Daar sprong de vonk over en ontstond de relatie die altijd standhield. Vier jaar hadden Toos (een van de tien uit het gezin Janssen) van de Ervensestraat in Ottersum en Heijenaar Wiel verkering. Trouwplannen waren er niet totdat zijn nieuwe werkgever Augustinusstichting (nu Dichterbij) hem in 1962 een woning aanbood in de Dr. Poelsstraat in Gennep. “Mensen dachten dat we moesten trouwen, maar het was de woning die ons aangeboden werd waardoor we hals over kop trouwden”, zegt Wiel, die tot aan zijn pensioen werkmeester was op de toenmalige streekwerkplaats, de voorloper van Intos.

Hobby’s
In Gennep werden zoon Hans (1963) en dochter Antoinette (1966) geboren. Toen zich de mogelijkheid voordeed nieuw te bouwen verhuisde de familie naar de Kleineweg in Ottersum. Daar werd Wiel lid van het brandweerkorps dat hij decennialang trouw bleef. Ook was hij muzikant bij de Hofkapel van De Maskotters in Ottersum. Inmiddels is hij vrijwilliger bij de Zonnebloem.
Toen de kinderen ouder werden zocht en vond Toos een baan in de thuiszorg. Ook legde zij zich toe op haar hobby’s sporten, tuinieren en handwerken. “Quilten is een grote hobby”, zegt ze. Ook de beren die in de huiskamer een plekje hebben gekregen zijn door haar gemaakt. “Samen hebben Wiel en ik ze gemaakt. De armpjes en benen heeft hij vastgemaakt.”
Toos en Wiel Martens zijn de grootouders van twee kleindochters en kleinzonen. “En we hebben een achterkleindochter, Rosa, van zeven maanden”, zeggen ze trots.

Geen geheim
Meer dan 65 jaar zijn Toos en Wiel samen. Een geheim voor de harmonieuze relatie is er niet. “Het is een kwestie van geven en nemen”, vindt Toos. “Je moet niet te veel willen opvallen, maar ook niet achter de geraniums gaan zitten”, adviseert Wiel.

Jos Gröniger
Meer berichten