<p>Theo en Elly Holthuysen-Van Riet worden wegens het 60-jarig huwelijksjubileum gefeliciteerd door burgemeester Hans Teunissen. (Foto: Familie Holthuysen)</p>

Theo en Elly Holthuysen-Van Riet worden wegens het 60-jarig huwelijksjubileum gefeliciteerd door burgemeester Hans Teunissen. (Foto: Familie Holthuysen)

(Foto: Familie Holthuysen)

Op de dansles sloeg vonk tussen Theo en Elly over

  •   keer gelezen   Human Interest

MILSBEEK | In de knusse huiskamer van het diamanten paar Elly en Theo Holthuysen leek zondag het wel een bloemwinkel. Het echtpaar dat aan de wieg stond van eethuis De Diepen was op 6 april 60 jaar getrouwd en vierde dat afgelopen week met een diner en een receptie. Volop genoten de twee van de feestjes en de aandacht.

Door Jos Gröniger

Met 82 jaren zijn Theo en Elly Holthuysen - Van Riet twee vitale mensen die elkaar in de jaren ‘56-’57  in Gennep leerden kennen.  ”Bij de danslessen van De Goeij uit Nijmegen in Hotel de Kroon zag ik Elly zitten. Ik wilde haar ten dans vragen, maar een jongen uit Heijen was met eerst steeds voor. Na een stevig gesprek gebeurde mij dat niet meer”, glundert Theo, “Elly was toen mijn meisje.”

Vanaf de eerste kennismaking hadden boerenzoon Theo Holthuysen van de Sint Jansberg 5 in Milsbeek en Elly van Riet uit de Gennepse Steendalerstraat verkering. “We hadden thuis een bloemenzaak. Het bedrijf is nu aan de Zandstraat gevestigd”, zegt Elly, die met Theo in 1962 woonruimte vond in Gennep. “We konden twee kamers boven café Smits aan de Markt huren. Tegenwoordig heet het café De Typhoon”, zegt Theo.
Ongehuwd samenwonen was toen nog taboe, en voordat de twee de woning betrokken werd er getrouwd. “We trouwden op 6 april 1962 voor de wet op het gemeentehuis in Gennep”, vertelt Theo, “Drie weken later trouwden we in de kerk.” Voor Elly betekende dat het eind van haar werk bij Roepaan en thuis in de zaak. “Als je trouwde kreeg je als vrouw de felicitaties en meteen je ontslag”, herinnert ze zich.
Theo bleef werken als meubelmaker en timmerman bij onder andere de Gennepermolen, meubelfabriek Reinland in Groesbeek en houthandel Key in Nijmegen. Elly was thuis voor de kinderen Karin (1963), Astrid (1964), Marc (1965) en Franc (1967).
Eind jaren zestig startten Theo en Elly het houten keetje met de kleine speltuin aan de Zwarteweg. De zaak groeide uit tot het huidige eethuis De Diepen dat tegenwoordig gerund wordt door Franc en dochter Manon.
Theo en Elly traden op hun 58e jaar terug. Theo vervulde legio functies zoals lid van de gemeenteraad, voorzittter van Lozo, Museum de Oude Pottenbakkerij en Toeristisch Platvorm. Elly maakte kleding voor de kinderen en ging gymnastieken. Samen trokken ze eropuit. “We maakten bootreizen. We kwamen op prachtige plaatsen zoals de Noordkaap en Sint Petersburg.”
Theo en Elly Holthuysen hebben geen geheim voor het prachtige huwelijk. “Geef elkaar de ruimte, we zouden het zou weer overdoen.”
i

Jos Gröniger
Meer berichten