Abdi (R): "Ik zou mijn eigen bedrijf willen beginnen, waarmee ik mensen kan helpen."
Abdi (R): "Ik zou mijn eigen bedrijf willen beginnen, waarmee ik mensen kan helpen."

VerbindVerhaal: Abdi vluchtte op z’n 18e alleen naar Nederland

Human Interest 215 keer gelezen

In het tiende #VerbindVerhaal het verhaal over de Ethiopische Abdi en zijn Taalmaatje Ben.

Wie is Abdi
Ik ben Abdi, 23 jaar en kom uit Ethiopië. Ik woon al bijna twee jaar, alleen, in Ottersum.

Waarom ben je gevlucht?
Omdat de situatie in mijn land slecht is ben ik op mijn 18e in mijn eentje naar Nederland gevlucht. Via Sudan en vervolgens Libië ben ik richting Nederland gegaan. Sommige stukken heb ik gelopen, delen ben ik met een auto gegaan. De reis ging dag en nacht door.

Hoe was het toen je in Nederland aankwam?
Ik heb in Nederland de eerste twee jaar in verschillende AZC’s gewoond. Dit was echt een moeilijke tijd voor mij. Het is heel veel stress. Je kan niet werken, je hebt geen verblijfsdocument. Ook mis ik mijn drie zussen en mijn moeder, zij wonen in Ethiopië.

Hoe ben je in Ottersum terechtgekomen?
Ik heb een verblijfsdocument gekregen, zo ben ik hier terechtgekomen. Hoe vind je het in Ottersum? Het bevalt me goed want het is een rustig dorp. Het is voor mij wel moeilijk om nieuwe vrienden, van mijn leeftijd, te vinden. In een andere plaats heb ik wel vrienden. Hier ben ik helemaal alleen, maar gelukkig heb ik nu een Taalmaatje!

Hoe bevalt het om Ben als Taalmaatje te hebben? 
Ben is een heel aardige man, ik vind het gezellig. Soms doen we oefeningen om de Nederlandse taal te leren, soms praten we gewoon gezellig. En als ik bijvoorbeeld een moeilijke brief krijg, dan helpt Ben mij daarbij. Soms gaan we ook gewoon naar buiten, gaan we eropuit. Drie weken geleden waren we nog naar het Afrikamuseum.

Wie is Ben?
Ik ben Ben Sluis, 59 jaar en ik ben geboren in Utrecht. Vijf jaar geleden ben ik naar Gennep verhuisd, hier woon ik samen met mijn vriendin. Ook ben ik opa van een kleindochter, Evie.

Waarom werd je Taalmaatje?
Op 1 januari afgelopen jaar ben ik voor de helft gaan werken. Dan heb je dus twintig uur extra tijd in de week. Ik wilde wat sociale relevantie toevoegen aan mijn leven, iets waard zijn voor mijn omgeving. Vóór 1 januari ben ik gaan zoeken en toen kwam ik bij de Ontmoetingsruimte in Gennep-West uit. Daar ontmoette ik Roos. Roos is de coördinator van Taalmaatjes en van de Talentenbank. We hebben het er toen over gehad wat ik allemaal zou kunnen doen. Roos nodigde me uit bij het Taalcafé, daar ben ik toen vrijblijvend heen gegaan. Dit voelde meteen goed! En toen ik dus in januari meer tijd kreeg, dacht ik nu zou ik ook wel zelf Taalmaatje van iemand willen zijn.

Wat is je ervaring tot nu toe?
Ik vind het heel erg leuk! Taalmaatjes is meer: Het begint bij de taal. De Nederlandse taal is voor Abdi belangrijk, dat is voor elke anderstalige zo. Wanneer je de taal beheerst dan kun je zelfredzaam zijn en krijg je zelfvertrouwen. Verder heb je als Taalmaatje een signalerende functie bij de inburgeringsprocessen vanuit de gemeente. Ook help je elkaar, zoals bij de moeilijke brieven. En we hebben vooral ook hele mooie gesprekken. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van Abdi, de Afrikaanse cultuur en de geschiedenis van mij. Verder doet Abdi nog iets met Future 2.0, dus we kijken ook samen naar de toekomst. Wat zijn Abdi’s passies en talenten? Ik probeer dat dan een beetje te mentoren. Je voegt echt waarde toe, dat is wat ik heel belangrijk vind. En tegelijkertijd maken we ook lol. Samen naar een wijnproeverij bijvoorbeeld. En ook de spontane dingen zoals Abdi die tijdens de Ramadanavonden, want hij is Islamitisch, mij spontaan een maaltijd voorzet wanneer we hebben afgesproken. En dat doen wij dan ook weer terug met de kerst. Dan nodigen we Abdi uit om dit met ons gezin samen te vieren. Het is meer dan alleen Taalmaatje zijn. Je gaat samen op pad, op avontuur!
Zie ook ‘www.dekonnectkever.nl/verbindverhalen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant