Opnieuw wordt de kerstboomverbranding afgelast. Animo pleit ervoor permanent te stoppen.
Opnieuw wordt de kerstboomverbranding afgelast. Animo pleit ervoor permanent te stoppen. (Foto: Henk Lunenburg)
INGEZONDEN

Kerstboomverbranding in Mook en Middelaar

  •   keer gelezen   Ingezonden

In een artikel in de  Maas-en Niersbode van dinsdag 4 januari wordt vermeld, dat de gezamenlijke kerstboomverbranding in Mook door de corona-beperkingen geen doorgang kan vinden. Dit is al de tweede keer op jaar en het lijkt mij een uitstekend idee om dat voortaan maar zo te houden.

Er zijn in Nederland nog een paar gemeenten, die een kerstboomverbranding houden en de gemeente Mook is er een van. Niet echt iets om trots op te zijn, omdat er een scala van alternatieven voorhanden is.

Allereerst natuurlijk het inleveren van de kerstbomen op bepaalde plaatsen in de gemeente of het zelf wegbrengen naar de milieustraat. Afgelopen dagen kon je al goed zien dat de buitendienst van de gemeente Mook de bomen verzamelde en zaterdag j.l was er al een flinke stapel te bewonderen op de gemeentewerf, klaar voor het composteren of versnipperen.

Maar ook waren er op tv en in de kranten voorbeelden te zien van andere circulaire processen met de kerstbomen. Zo werden er op pleinen kerstbomen ingeleverd tegen een kleine vergoeding en zagen we voorbeelden van artikelen gemaakt van de stammetjes, een soort spaanplaat gemaakt van de naalden en er werden zelfs recepten getoond van gerechten waar de naalden in waren verwerkt!!

Anno 2022 is ‘omdenken’ noodzakelijk als het bijvoorbeeld gaat over kerstboomverbrandingen, het kan echt niet meer. Hier ligt voor Stichting Jeugd en Jongerenwerk, scouting Don Bosco en de gemeente Mook huiswerk voor de komende maanden.

O, ja , nog vergeten...............bij kerstboomverbrandingen komen Stikstof, roet, fijnstof, dioxines en PAK’s vrij! 

Ik wens iedereen in Mook een wijs en gezond 2022 toe.

Peter Giesberts

Jos Gröniger
Meer berichten