<p>Het atelier van de overleden pottenbakkerslegende Geert Jacobs (poster) wordt onderdeel van museum De Oude Pottenbakkerij.&nbsp;</p>

Het atelier van de overleden pottenbakkerslegende Geert Jacobs (poster) wordt onderdeel van museum De Oude Pottenbakkerij. 

(Foto: Jos Gröniger)

Museum De Oude Pottenbakkerij houdt keramist Geert Jacobs in ere

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

MILSBEEK | Het Milsbeekse pottenbakkersmuseum De Oude Pottenbakkerij beleefde moeilijke tijden. De noodgedwongen sluiting in het Coronatijdperk deed een aanslag op de financiële positie van de stichting, die ook nog eens te maken kreeg met een terugloop in het aantal vrijwilligers. Een emotionele zware klap was het overlijden van de kleurrijke keramist Geert Jacobs. Hij was een van de initiatiefnemers van het museum in zijn achtertuin.

Door Jos Gröniger

Geert Jacobs stelde zijn pottenbakkerij De Jacobsladder jaren geleden beschikbaar voor de inrichting van het museum. Eerder ondervond hij steun bij restauratie van de in verval geraakte bloempottenfabriek, die dateert van 1935. Na een verblijf in California (USA) kocht Jacobs de fabriek in 1976 van de familie Van den Hoogen. De in april overleden keramist Geert Jacobs hield na de restauratie zijn atelier in de opgeknapte bloempottenfabriek. Zijn werkruimte wordt na de heropening betrokken bij het museum.

Dagelijks wordt in het pottenbakkersmuseum gewerkt om tijdig voor de heropening gereed te zijn. “We zijn met een vaste ploeg bezig het karwei te klaren”, zegt stichtingsvoorzitter Jeroen Liebrand, “gelukkig weet iedereen wat hij of zij kan doen. We hoeven elkaar niet te motiveren. Het doel, was en is op 26 juni te kunnen heropenen, en dat gaat ons lukken.”
Punt van aandacht bij de heropening is de aanvulling van het leger suppoosten in museum De Oude Pottenbakkerij. Zoals in het algemeen vrijwilligers een nieuwe invulling van de vrije tijd vonden, deden ook krachten van de Milsbeekse museumstichting dat. “Er zijn mensen afgehaakt, en nieuwe zijn niet zomaar gevonden”, zegt de voorzitter, “Mensen die zo nu en dan een middagje willen helpen zijn welkom. En je werkt dan ook nog eens in het enige pottenbakkersmuseum in Nederland.”

In De Oude Pottenbakkerij worden op zaterdag- en zondagmiddag rondleidingen verzorgd en demonstraties gegeven. “We hebben een werkende bloempottenpers, de kleibereiding wordt getoond en de gerestaureerde oven kan bezichtigd worden. Daarnaast verzorgen we workshops en kinderfeestjes op afspraak”, zegt Jeroen Liebrand.

Atelier Geert Jacobs

De pas overleden Geert Jacobs kijkt bezoekers vanaf een banner bij de ingang van zijn atelier ondeugend aan. Kijkend door de openstaande deur lijkt het alsof je de keramist er nog tegen het lijf kunt lopen. Het atelier doet aan als de winkel van Malle Pietje. De ruimte is als een georganiseerde ‘chaos’ waarin de beheerder alles blindelings vindt. “Het is alsof Geert hier gisteren nog aan het werk is geweest”, zegt de voorzitter, “Kijk in de hoek hangen de hemden die hij hier altijd droeg. We ruimen hier op, maar alles blijft in de geest van Geert.”
Een rondje door het atelier leert dat de keramist niet graag afscheid nam van spullen. Laatjes en bakjes zijn gevuld met restjes en overschotjes, maar zij leren ook dat het maken van keramieken instrumenten geen sinecure was. “Geert had diverse gereedschappen die hij speciaal liet maken. Zoals dit apparaat voor het op de juiste plaats boren van de toongaatjes in de fluiten.”
De bezoekers kunnen zaterdag al een blik werpen in het atelier. “We breiden het steeds verder uit”, besluit de voorzitter.

Jos Gröniger
Meer berichten