<p>Brita Seifert en Roel van der Veen vieren vanaf zondag het 25-jarig bestaan van Galerie Pictura.</p>

Brita Seifert en Roel van der Veen vieren vanaf zondag het 25-jarig bestaan van Galerie Pictura.

(Foto: Eigen foto)

Galerie Pictura is een kwart eeuw spraakmakend

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

AIJEN In kleine perken bloeien de mooiste planten. Het Noord-Limburgse Aijen is een klein bemeten oord, met onverwachte pareltjes. Galerie Pictura is er een van. In het Aijense kunsthuis met landelijke allure staat eigenaar Roel van der Veen en echtgenote Brita Seifert in november op drie momenten stil bij het 25-jarig bestaan van Galerie Pictura. De vlag gaat dan vanaf 14 november ook uit bij het sfeerrijk en smaakvol ingerichte kunsthuis van de Haagse Aijenaar. Een dag later is het exact een kwart eeuw geleden dat wijlen burgemeester Dick Klaverdijk de galerie opende.

Vanuit geboortestad Den Haag streek Roel van der Veen (1949) in 1963 met zijn ouders in Noord-Limburg neer. Vader Roel was kunsthandelaar, en de appel viel uiteindelijk niet ver van de boom. Ook Roel junior is een geboren kunstliefhebber. Van der Veen senior en junior waren zelfs een periode zakenpartners. In Venlo runden vader en zoon een kunsthandel. Na het overlijden van Roel van der Veen richtte junior zich geleidelijk aan op een bestaan als galeriehouder. Die galerie werd in eigen beheer gebouwd, grenzend aan het ouderlijk huis.

In Aijen en ver daarbuiten staat Roel van der Veen te boek als kunstliefhebber in hart en nieren. Zijn echtgenote Brita Seifert gaat een stapje verder. “Roel is een levenskunstenaar.” Dat ondernemingsgeest en kunst uitstekend matchen laat Van der Veen al jaren zien.
Was in de eerste tien jaren vanaf de opening de blik gericht op moderne kunst, sinds 2006 voert het hyperrealisme boventoon in Galerie Pictura.
Als galeriehouder gaf Van der Veen in 2017 het boek Realisme III uit. Voormalig DSB-directeur Dirk Scheringa deed de presentatie van de kunstuitgave waarvan een tweede druk in de pen zit.
Naast de bankier en kunstkenner passeerden gedurende 25 jaar de nodige kopstukken de drempel van Pictura. De bescheiden wijze waarop de Aijenaar het lijstje expositie-openers er bij oppakt verraadt dat het hem niet om de grote namen gaat. Trotser is hij op het feit dat de werken van prominenten zoals Herman Brood (2002) geëxposeerd werden, en dat Europarlementariër Ria Oomen, schrijfster Mirjan Rothenstreich en collega’s bereid zijn geweest naar Aijen te komen. De reeks van exposities en de uitstraling bezorgden Galerie Pictura in 2017 een plaats in de top tien van Nederlandse galerieën. De beste recente herinnering bewaart Roel van der Veen aan de opening van de solo-expositie van Brita Seifert op 17 maart 2019. “Toen heb ik Brita ten huwelijk gevraagd.”

Minder graag denkt hij terug aan de coronaperiode al bekent de galeriehouder dat het hém beter verging dan collegae. “Ik ben inmiddels 50 jaar ZZP’er en geniet van mijn AOW. Daarbij komt dat ik minder vasten lasten heb omdat deze galerie mijn eigendom is. Toch is het fijn dat musea en galerieën weer op en mogen. Er moet toch brood op de plank komen.”

Met drie bijeenkomsten wordt in november stilgestaan bij het jubileum van Galerie Pictura. Op 15 november is het exact 25 jaar geleden dat de kunstgalerie in Aijen geopend werd. Het gastpaar Roel van der Veen en Brita Seifert nodigen op drie opeenvolgende zondagen kunstliefhebbers uit in de galerie aan de Aijenseweg.
Op zondag 14 november (15.00 uur) is het Sef Derks, oud-stafmedewerker van het Limburgs Museum, die de reeks van drie opent. Hij opent de expositie van de kunstenaars als Hermien Buytendijk, Janneke Bruines, Liseth Visser, Mark van Crombrugge, Paul van Ernich, Paul Wieggers, Richard van der Koppel en Romee Kanis, Gerard Huysman en Brita Seifert. “Zij zijn meesters in compositie, vakmanschap en stofuitdrukking en de stijl van Galerie Pictura goed tot uiting kunnen brengen”, legt hij zijn keuze uit.
Op 21 november is het René de Vreugd van Galerie de Vreugd en Hendriks uit Zandvoort die zijn ervaringen in de kunstwereld met de gasten deelt. Derde in de rij is Roel van der Veen zelf. De jubilerende galeriehouder blikt dan nog eens terug op een glansrijke historie van Galerie Pictura.

Galerie Pictura, Aijenseweg 16B Aijen. www.galeriepicura.nl. Telefoon 0485-341970. E-mail info@galeriepictura.nl.

(Bezoek is mogelijk na aanmelding via e-mail, en op vertoon van een geldige QR-code)

Jos Gröniger
Meer berichten