De in oranje hesjes gestoken wethouders Janssen  (l) en Peperzak (r) spreken de kinderen toe.
De in oranje hesjes gestoken wethouders Janssen (l) en Peperzak (r) spreken de kinderen toe. (Foto: Jos Gröniger)

Werk aan de winkel tijdens Boomfeestdag

  •   keer gelezen   Onderwijs

GENNEP | Twee wethouders gewapend met spades, vrijwilligers van IVN Maas en Niers, medewerkers van Buitenwerk van gemeente Gennep en tientallen scholieren die niet konden wachten om aan de slag te kunnen. Rond het gloednieuwe scholencomplex Ganapja lagen een kleine honderd bomen klaar om geplant te worden. Er was woensdag veel werk aan de winkel tijdens Boomfeestdag in Gennep.

Kind Expertise Centrum Ganapja, het gebouw waar de scholen Stella Nova, Elckerlyc en de Piramide ondergebracht zijn, is sinds het begin van het schooljaar in gebruik. Het buitenterrein is ingericht met speelhoeken en -veldjes voor de scholieren, maar de groene aanplant ontbrak nog. Boomfeestdag was daarom een mooie gelegenheid voor het startschot voor de aanplant van de bomen en struiken.
In het gebied tussen Martinushof en de Picardie worden 94 bomen geplant. Daarvan worden zes lindes verplaatst. De perken worden gevuld met zevenduizend struiken.

Kennis checken
Het thema van Boomfeestdag is dit jaar Bomen maken gezond. Groen heeft positieve effecten op de gezondheid van kinderen. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze betere motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. Ook ervaren kinderen in een groene omgeving minder stress, meer rust en kunnen ze zich er beter concentreren.
Wethouder Rob Peperzak checkte de kennis van de kinderen voordat de bomen de grond ingingen. De wethouder noemde enkele feitjes en wist te vertellen dat de eerste Boomfeestdag al in 1957 gehouden werd. Collega Rob Janssen was er toen niet bij, maar hij kon wel een hanger tonen waaruit bleek dat hij in 1981 meehielp aan Boomfeestdag.

Regenwormen
Bij iedere geplante boom werd een fraai beschilderde leidpaal geplaatst. Ook werden bij de bomen wormen uitgezet. Regenwormen maken gangen, waardoor er meer zuurstof in de grond kan komen, de afwatering verbeterd wordt en er meer bodemleven ontstaat. Dat zorgt voor een lossere structuur van de grond, waardoor de bomen beter groeien.

Jos Gröniger
Meer berichten