‘Ik leerde lezen met mijn vingers, en jullie met je oogjes’

Onderwijs 565 keer gelezen

VEN-ZELDERHEIDE / OTTERSUM |  Voorlezen. Wie genoot en geniet er niet van een voorleesmoment. Thuis voor het slapen gaan, overdag wordt er als het even kan tijd gemaakt voor een voorleesverhaal. En natuurlijk is er op de basisschool dagelijks tijd, en zeker tijdens de Nationale Voorleesdagen. Op BS De Brink lazen oud-leerkrachten Jos en Miriam voor bij groepen in de onderbouw. Op De Vonder in Ven-Zelderheide luisterden leerlingen uit alle groepen naar de voorlezende gasten zoals de burgemeester Hans Teunissen, leesconsulent Ingrid van Elst en de Vense Oedeken van Agt die voordroeg uit een brailleboek.

Door Jos Gröniger

De Nationale Voorleesdagen vormen de de jaarlijkse campagne die in het teken staat van voorlezen aan jonge kinderen. De dagen vonden plaats van 26 januari tot 5 februari. Onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt, waarbij bekende Nederlanders voorlezen aan de jonge luisteraars. Daarnaast organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken. Op de basisscholen in Ottersum en Ven-Zelderheide werd daar naar eigen inzicht invulling aan gegeven.

De Brink
Op Basisschool De Brink was oud onderwijzer Jos Heijligers uitgenodigd de kinderen in groep 1-2A en groep 4 voor te lezen. De gepensioneerde onderwijzer keerde daarom weer even terug naar de klaslokalen. In groep 1-2 las hij voor uit het spannende prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’. Dat boek van schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer werd uitverkoren tot prentenboek van het jaar. Groep 4 werd getrakteerd op Heertje en Meneertje. Ook vertelde hij over zijn voorliefde voor het lezen. De voorleesdagen promoten het voorlezen. “En het is goed voor de taalontwikkeling, maar ook het samenzijn wordt versterkt”, vertelde juf Lean van Groep 4 van De Brink. Om het lezen te bevorderen stelde de bibliotheek gratis abonnementen voor de jeugd beschikbaar.

De Vonder
Op basisschool de Vonder lazen burgemeester Hans Teunissen (groep 6,7,8) Oedeken van Agt (4,5) en Ingrid van Elst (1,2,3) voor.
In groep 4-5 las de blinde Oedeken van Agt voor uit het brailleboek ‘Als ik niet toevallig een cavia gekocht had’ van Ingeland Anderborg. Hoewel de kinderen verwondering toonden voor het leestempo bleef de voorlezeres bescheiden. “Ik geef mezelf een zeven.”
Oedeken legde kort uit hoe zij zich de braille eigen maakte. Een beetje bagatelliserend sprak zij: “Ik leerde lezen met mij vingers, en jullie met je oogjes.”
Voor zijn ‘voorleesbeurt’ in de combinatiegroepen 6,7 en 8 had de burgemeester een boek uit de reeks Dik Trom gekozen. “Ik las vroeger boeken van Arendsoog en Dik Trom. Ik ben in de kringloopwinkel gaan zoeken en vond een boek van Dik Trom.” De burgemeester koos een toepasselijk verhaal over een gewonde ooievaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant