De ouders waken over de jongen op het ooievaarsnest
De ouders waken over de jongen op het ooievaarsnest (Foto: Jobs4Work)

Ooievaars broeden met vallen en opstaan in ‘t Ven

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

VEN-ZELDERHEIDE | De Coronapandemie heeft ogenschijnlijk weinig greep op de nesteldrang van de ooievaarsparen in de gemeente Gennep. Eerder werd op deze plaats melding gedaan van broedsels op de nesten in Gennep en Ottersum, in Ven-Zelderheide zijn al vier jonge ooievaars uit het ei gekropen.

Het nest op het erf van Jobs4Work in Ven-Zelderheide staat op een steenworp van voor ooievaars belangrijke foerageergebieden. Elk voorjaar wordt het bouwwerk op de metershoge paal ingepalmd door een paar klepperaars. Of de tijdelijke bewoners steeds terugkeren is niet zeker. Het broedende paar is niet geringd. Geert Kroon, eigenaar van Jobs4Work, meent dat het wel een bekend paar is. “Het nest is nu voor het vijfde jaar bewoond”, meldt hij.

Het ‘broedseizoen’ kwam dit jaar met vallen en opstaan op gang. “Op 8 februari is het nest met paal en al omgewaaid. Met hulp hadden we binnen vijf dagen een nieuwe paal staan”, zegt Kroon, “Drie dagen later kwamen de ooievaars.”
Omstreeks 17 maart werden de eerste eieren waargenomen. In het nest lagen in maart vijf of zes eieren. Inmiddels zijn er vier jongen uit het ei gekropen.
De ontwikkelingen in Vense kraamkamer op hoogte kunnen vanuit de huiskamer en elke andere plek op computer, smartphone of tablet gevolgd worden. “We hebben vanaf deze week een livestream”, zegt Geert Kroon. De link naar de livestream is geplaatst de website van Jobs4Work. Op de site is ook een blog over het ooievaarsnest geplaatst.

Jos Gröniger
Meer berichten