Kapelaan Marc Kessels wordt door het bisdom geroepen voor een studie. in het Vaticaan.
Kapelaan Marc Kessels wordt door het bisdom geroepen voor een studie. in het Vaticaan. (Foto: Wilbert Maximus)

Kapelaan Kessels geroepen voor studie in Vaticaan

  •   keer gelezen   Religie

GENNEP | Kapelaan Marc Kessels, die werkzaam is in de VOMMMM-parochies, gaat de kerkgemeenschap in de Kop van Noord-Limburg verlaten. De 41-jarige kapelaan gaat op verzoek van Bisschop Harrie Smeets studeren naar het Collegio Teutonico in het Vaticaan. De, bij broer en pastoor Guido Kessels wonende, kapelaan is vereerd met de kans, maar is ook dankbaar voor de drie jaren dat hij in de VOMMMM-regio mocht werken.

Door Jos Gröniger

Kapelaan Marc Kessels vertelt verrast te zijn. “De bisschop vroeg me naar Roermond te komen. Tijdens het bezoek vroeg hij me of ik ervoor voelde de doctorale studies Liturgie en Dogmatiek te gaan volgen aan de universiteit van het Heilige Kruis in Rome. De vraag was kort en krachtig, maar ik kreeg bedenktijd.” De kapelaan was vereerd met de vraag, die niet voelt als een opdracht. “Het is als alsof je geroepen wordt, zoals ik ook voelde dat ik priester zou gaan worden”, zegt de inwoner van Gennep, die eerder in het Vaticaan studeerde.

‘De vraag was kort en bondig maar het voelde alsof ik geroepen ben’

“Het voelt als een thuiswedstrijd. Het Collegio Teutonico ligt midden tussen het Sint Pieterplein en de zaal van Paulus de Zesde”, schetst Marc Kessels, “Ik kom er zeker ex-studiegenoten tegen.”

Keerzijde van de mooie kans is dat de kapelaan zijn geliefde VOMMM-parochies verlaat. “Ik heb in drie jaar tijd mogen meewerken aan de opbouw van iets moois. Ik dank daar de vele vrijwilligers uit de parochies zeer voor”, zegt de kapelaan die destijds de zieke pastoor Martinus Rijs verving. Of er een opvolger voor de studerende kapelaan komt, weet hij niet. “Dat is aan het bisdom Roermond.”
De kapelaan vertrekt eind september, begin oktober uit Gennep naar Rome. “Ik blijf er tot februari en keer dan terug in Nederland. In de resterende studietijd ben ik vrijgesteld van parochieel werk en het geven van lessen aan het seminarie in Rolduc.”
Pas na de drie jarige studie keert Marc Kessels definitief terug in Gennep? De tijd zal het leren. “Het kan zijn dat mijn broer Guido en pastoor Theo (Miedema) meer samenwerken, en dat ik invaller ben. Er kan ook een nieuwe kapelaan worden aangesteld.”

Jos Gröniger
Meer berichten