Een bovenaanzicht van een PumpTrackbaan.
Een bovenaanzicht van een PumpTrackbaan.

‘PumpTrackbaan geüpdatete versie van plan BMX-baan Gennep-zuid’

  •   keer gelezen   Sport

GENNEP | Haalt het burgerinitiatief voor de PumpTrackbaan de drempel van 500 handtekeningen, en kan het plan ingediend worden tijdens de voorbereidende raadsvergadering in de gemeente Gennep? Die vraag hield de Gennepse Linda van Diest maandagmiddag bezig. De onderwijzeres lanceerde twee weken geleden het plan voor de geasfalteerde baan die geschikt is voor skaten, steppen, fietsen en skateboarden. “Alles op wielen kan er uit de voeten”, aldus de initiatiefneemster.

Door Jos Gröniger

Het plan voor de PumpTrackbaan werd opgemerkt door de lokale VVD-fractie die Van Diest met raad en daad bijstond. “De raads- en commissieleden hebben meer informatie en weten waar zo’n voorziening wel of juist niet mogelijk is”, zegt ze, “De VVD wil het plan indienen tijdens de vergadering.”De initiatiefneemster opperde het plan enkele weken geleden. “Juist nu er nog weinig te doen is voor de jeugd had mijn zoon Oscar de wens om buiten actief te zijn. Ik kwam bij de PumpTrackbaan uit, omdat het aansluit bij zijn interesses.” Op 4 mei lanceerde Van Diest het plan, zich niet realiserend dat er veertien maanden eerder een soortgelijk plan ontstond in de wijk Gennep-zuid. “Ik werd er op geattendeerd door een van de ouders van de initiatiefnemers voor de fietscrossbaan.”

Inmiddels is Linda van Diest geïnformeerd over de eerder plannen, en werden de plannenmakers voor de fietscrossbaan bijgepraat. Van een samenwerking is nog geen sprake, omdat de zaak nog prematuur is. Van Diest heeft niet voortgeborduurd op het plan, en doet er geen afbreuk aan. “We zijn nog niet in de fase van samenwerken, maar uit de reacties op social media maak ik op dat er wel sympathie voor dit initiatief is. Je kunt het zien als een ge-update versie van de BMX-baan.”Had wethouder Rob Peperzak in maart vorig jaar een plek aan tussen Brabantweg en Willem Boyeweg, naast Lok94 in gedachten, voor de PumpTrackbaan denkt Linda van Diest aan locaties bij het toekomstige Kinder Educatie Centrum de Martinushof, De Groes, de Noordwal of het huidige skateplein aan de Willem Boyeweg.

Of het zo ver komt hangt af van de steun voor het burgerinitiatief. “Eerst gaan we voor de 500 handtekeningen. We staan op 425 ongeveer. Als we dat halen, hopen we op voldoende steun.”Mijn dochter Freija en zoon Oscar hebben al flink gepromoot en handtekeningen verzameld. We gaan ervoor. En als mensen de petitie willen ondertekenen kunnen ze kijken op deze site”, nodigt Van Diest uit.

PumpTrackbaan

De naam is al enkele keren gevallen maar wat is nu een PumpTrackbaan? PumpTracks zijn multifunctioneel. Er kan op gereden worden met BMX fietsen, mountainbikes, skateboards, in-line skates, (stunt)steps en rolschaatsen.
Het rijden op een PumpTrack is een flinke workout en het geeft een heerlijk gevoel. Kleine kinderen, tieners en volwassenen genieten ervan en blijven gezond. Door de duurzame en slijtvaste materialen waar de baan is opgebouwd blijft het onderhoud beperkt tot het maaien van het gras rondom de track.
Een PumpTrack kan gerealiseerd worden op een ruimte van 500 m2 en kan daarmee vrijwel overal worgen gerealiseerd. De gemiddelde PumpTrack meet ongeveer 1500 m2.

Jos Gröniger
Meer berichten