<p>De spanten staan klaar. Vanaf links Peter-Jan Mol (gemeente Gennep), wethouder Rob Peperzak en Sjors van Vorstenbos van Spantech).</p>

De spanten staan klaar. Vanaf links Peter-Jan Mol (gemeente Gennep), wethouder Rob Peperzak en Sjors van Vorstenbos van Spantech).

(Foto: Jos Gröniger)

Semipermanente sporthal schiet de grond uit

  •   keer gelezen   Verenigingen

GENNEP | De bouw van de nieuwe semipermanente sporthal aan de Picardie in Gennep vordert gestaag. Na de funderingen en het storten van de werkvloer worden momenteel de constructiedelen gereedgemaakt voor plaatsing. Aan het einde van deze week wordt het geraamte van de sporthal voor de komende tien tot vijftien jaar zichtbaar.

Dat vertelde Sjors van Vorstenbos van Spantech het bedrijf uit Wijchen dat gespecialiseerd is in het realiseren van tijdelijke gebouwen. “We bouwen onder andere vliegtuighangars, tentoonstellingshallen en bedrijfshallen.” De bouwwerken zijn semipermanent en kunnen als er geen gebruik meer van gemaakt wordt, afgebroken worden. De wanden, kolommen en spanten worden gedemonteerd en kunnen op andere plaatsen hergebruikt worden. “We noemen het semipermanent, maar de levensduur is permanent”, zegt Van Vorstenbos.

De aluminium spanten van de hal, die een dak van een soort tentzeil krijgt, worden als onderdelen van een bouwpakket op de bouwlocatie aangeleverd. In het werk worden de compacte onderdelen uitgeklapt en door de constructielieden met ca. dertig centimeter lange en enkele centimeters dikke pennen geborgd. In de betonnen vloer zijn de ankers aangebracht voor de kolommen waar die spanten op komen te rusten.

Gennepse sportverenigingen als basketbalclub Cougars, volleybalvereniging Flamingo’s en korfbalclubs Spes en VIOS zitten al jaren verlegen om extra trainings- en wedstrijdruimte. Spes en VIOS wijken al jaren uit naar hallen buiten de gemeente Gennep. Dat vergt een flinke logistieke organisatie. Met de komst van de hal van 30 bij 50 meter moet het probleem verholpen zijn. “De hal is op te delen in twee delen via een elektrisch bedienbare scheidingswand. Er kunnen dus twee verenigingen gelijktijdig trainen. Ook maken scholen gebruik van de hal”, legt sportwethouder Rob Peperzak uit. De hal krijgt een entree, materialenruimte en vier kleedlokalen. Op het dak van deze ruimten worden zonnepanelen geplaatst. Een kantine krijgt de hal niet. “We onderzoeken de mogelijkheid om de kantine van het totale complex (huidige sporthal, zwembad en evenementenzaal) op een centralere plek te maken”, zegt Peperzak.
De hal die tenminste zeven en maximaal zeven en een halve meter hoog is wordt ingepast in de omgeving. “Inwoners van de overkant van de Niers kijken straks niet tegen een kale wand aan. De hal wordt groen ingekleed”, zegt beleidsmedewerker sport Peter-Jan Mol. “En aan de kant waar nu de scholen staan wordt het gebied parkachtig aangelegd met wadi’s”, zegt Van Vorstenbos.

De semipermanente sporthal wordt in razend tempo gebouwd. “De bouw is eind januari gereed”, zegt Van Vorstenbos, “Vanaf februari kunnen de verenigingen er in.”
De bouw verloopt volgens plan, maar er dreigt desondanks een probleem. De benodigde krachtstroomaansluiting is bij de ingebruikname niet gerealiseerd. Dat is geen kwestie van dagen of weken. “Het duurt vier en misschien wel vijf maanden voordat Enexis die aansluiting kan maken”, zegt de beleidsmedewerker van de gemeente Gennep. Het probleem is de capaciteit. Het stroomnet is overbezet, maar personeel is het bedrijf het juist onderbezet. De zonnepanelen leveren, zeker in januari en februari niet voldoende vermogen.
Uitstel van de ingebruikname is volgens wethouder Peperzak niet aan de orde. “Nee, dat kan niet, want de verenigingen hebben de huur elders al opgezegd. We overwegen tijdelijk een aggregaat in te zetten.”

Jos Gröniger
Meer berichten