Met tien man knokte Constantia zich naar een gelijkspel in Oostrum.
Met tien man knokte Constantia zich naar een gelijkspel in Oostrum. Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

4G: Achates nadert Constantia tot op één punt, De Zwaluw is de weg kwijt

Voetbal 136 keer gelezen

Voor de derde week op rij heeft Constantia punten verspeeld aan de kop. Met tien man werd nog een punt gepakt bij Oostrum, maar Achates won wel (bij hekkensluiter Toxandria) en staat nu nog maar een puntje achter de lijstaanvoerder. Onderin vergaat het De Zwaluw steeds moeilijker. De Oeffeltenaren verloren voor de zesde keer op rij, ditmaal met 5-1 tegen laagvlieger EWC’46.

Constantia beleefde een zware middag bij nummer drie Oostrum, dat ook op voorsprong kwam. Na een half uur moesten de gasten bovendien met tien man verder toen Tijs Aben zijn tweede gele kaart ontving. Met een mannetje minder toonde Constantia karakter en scoorde het via Bas Selten ook de terechte gelijkmaker: 1-1. Gert Jan Reijnen van Constantia was ondanks de twee punten verlies een tevreden trainer. “We zitten op het moment in de fase dat het niet elke keer onze kant op valt. Vandaag hebben we op karakter een dik verdiend punt uit het vuur gesleept. Met een man minder waren we qua veldspel minimaal gelijkwaardig. Zodoende voelt dit gelijkspel als een overwinning.”
Reijnen heeft houvast om op voort te bouwen op de training deze week, maar de realiteit is wel dat de ruime marge die de Wanroijnaren op Achates hadden als (april)sneeuw voor de zon is verdwenen. Het gat is nog maar één punt, want Achates won bij Toxandria met 1-3. In een matige eerste helft benutte Achates-aanvaller Kai Bicentini een rebound nadat hij zelf op de lat had geschoten. Yannick Schouten verdubbelde de voorsprong, voordat Tjerk Brienen de spanning terugbracht. In blessuretijd tekende Bicentini voor de eindstand: 1-3.

Wie haakt aan bij de subtop?
In de strijd om de nacompetitieplaatsen deden Heijen en VIOS’38 goede zaken. Zij wonnen beiden met 1-0 van respectievelijk DSV en Montagnards. Lars Bindels kroonde zich in Beugen tot matchwinnaar door in de eerste helft de enige goal te maken namens VIOS’38. “Voor rust waren we de bovenliggende partij. In de tweede helft had Montagnards meer balbezit, maar hebben we niks weggegeven”, stelde Michel Janssen (VIOS’38) tevreden vast. “Een compliment aan de spelers door met hun werklust de drie punten in Beugen te houden.”
Heijen boekte eveneens een 1-0 overwinning, zij het op vreemde bodem. Tijn Wabeke schoot uit tegen DSV knap van twintig meter raak. “Ik denk dat wij op basis van de kansenverhouding de terechte winnaar zijn. We verzuimen tussen minuut tien en minuut 30 drie grote kansen te scoren. Na rust was het voetbal matig van beide kanten. DSV tot aan de middellijn nog prima, daarna slordig. Wij hebben vandaag nul kansen weg gegeven en een slechte wedstrijd aan de bal gespeeld, maar wel een driepunter”, concludeerde Heijen-coach Peter ten Haaf.

Degradatiestrijd blijft spannend
Wie degradeert rechtstreeks en wie kwalificeert zich voor de nacompetitie? De tweestrijd gaat tussen De Zwaluw en Toxandria. De Zwaluw, dat vorige week al met 6-0 verloor van Oostrum, kreeg dit keer een pak slaag van het als tiende geklasseerde EWC’46: 5-1. Sal Langerak maakte de pas eerste treffer voor De Zwaluw in 2022. Het verlies in Well was alweer de zesde nederlaag op rij dit kalenderjaar voor de Oeffeltenaren, die nog in afwachting zijn van de uitspraak op hun hoger beroep tegen de drie punten die in mindering zijn genomen vanwege twee corona-afgelastingen. “Ongelofelijk dat we nog steeds geen definitieve uitspraak van de KNVB hebben”, baalde trainer Michel van de Venn, die komende donderdagavond met zijn ploeg het restant afwerkt van de donderdag bij een 0-0 stand gestaakte inhaalwedstrijd tegen Merselo.  ”Ik kan de jongens niet eens iets kwalijk nemen. Ze werken hard, blijven strijden maar het valt elke keer verkeerd. Individuele fouten braken ons deze keer op. We blijven strijdbaar”, keek Van de Venn terug op de nederlaag bij EWC.