<p>Trudy Spikmans knipte het lintje door voordat zij haar rondje fietste.(foto Jos Gr&ouml;niger)</p>

Trudy Spikmans knipte het lintje door voordat zij haar rondje fietste.(foto Jos Gröniger)

(Foto: Jos Gröniger)

Nieuw motto Pantein Norbertushof: ‘zien bewegen, doet bewegen’

  •   keer gelezen   Wonen

GENNEP | Het doorknippen van de lintjes bleek geen alledaagse routine bij de bewoonsters Trudy Spikmans en Rie van Essen, het gebruik van de trainingsapparatuur in het nieuwe beweegcentrum in afdeling Magnolia van Pantein Norbertushof in Gennep daarentegen wel. Beide Gennepsen namen maandag de fietstrainers in de hal van het complex aan de Kleermakersgroes als ervaren bewegers in gebruik.

Door Jos Gröniger

Nadat de Magnolia-bewoonsters het spits afgebeten hadden namen drie huisgenoten van de ‘overkant’ het stokje over. Ook zij draaiden er onder toeziend oog van fysiotherapeut Barbara Kersjes hun rondjes. Niet alle bewoners maakten maandag al kennis met het nieuwe beweegcentrum. Wel werd de ingebruikname gevierd. Alle bewoners van Norbertushof werden maandag verrast met een smoothie.

De kennismaking met het nieuwe beweegcentrum verloopt gedoseerd. Alles gaat via de Corona-voorschriften. Ook staan de apparaten zo opgesteld dat iedereen de ruimte zonder obstakels kan verlaten. Terwijl er bewogen wordt kijken de betrokkenen nog naar verdere afwerking en praktische zaken. “De gebruikers kijken nu tegen een wand. Die gaan we decoreren met spiegels, zodat je kunt zien wat er achter je gebeurt”, zegt Barbara Kersjes. Als even later een koele luchtstroom voorbijtrekt heeft dat ook haar aandacht. “De twee schuifdeuren moeten we op elkaar afstemmen.”
De twee eerste gebruikers draaien onverstoord de rondjes. “Ik kom hier twee keer per week. Het bewegen is prettig, ik blijf er soepel bij”, zegt Rie van Essen. Ook Trudy Spikmans is enthousiast. “Ik wil iedere dag een kwartier hier actief zijn. Het is goed om in beweging te blijven.”

Het beweegcentrum is er voor de fysiotherapeutische behandeling van zowel bewoners van Norbertushof als zelfstandig wonende ouderen. “En ook medewerkers van Pantein kunnen er in de pauze of na het werk gebruik van maken”, zegt de fysiotherapeut, die verwacht dat de opening de werking van een olievlek heeft. “Ik ga uit van het principe ‘Zien bewegen, doet bewegen’. We proberen iedereen naar zijn of haar mogelijkheden te laten bewegen. Voor de een is dat het verplaatsen in huis, de ander wil hier actief bewegen en in sommige gevallen is het pakken van een koffiekopje al een prestatie.”

De fysiotherapeute vertelt verder: “We zijn erg blij met dit nieuwe beweegcentrum, het vormt een extra prikkel voor bewoners van Norbertushof om te gaan bewegen. En regelmatig bewegen heeft veel positieve effecten op de gezondheid. Het versterkt lichaam, geest en zelfredzaamheid.” Het beweegcentrum is voorzien van beweegapparatuur, zoals hometrainers, een legpress en een loopbrug. Cliënten die onder behandeling van een fysiotherapeut van Pantein staan, kunnen hier onder begeleiding hun oefeningen doen. Bewoners van Norbertushof kunnen ook zelf of eventueel met hulp van een familielid in het beweegcentrum aan hun conditie en kracht werken. Met behulp van tips en oefenschema’s van de fysiotherapeut of de beweegcoach gebeurt dit op een verantwoorde manier.

Onder begeleiding van een beweegcoach vinden er regelmatig kleinschalige sportieve activiteiten in het beweegcentrum plaats. Zo is er al een fietsclub. De deelnemers fietsen op een speciale fiets, die gekoppeld is aan een beeldscherm. Hierdoor kan men door mooie steden en gebieden fietsen. De komende tijd worden de activiteiten in het beweegcentrum uitgebreid.

Jos Gröniger
Meer berichten