<p>PMD-afval wordt in groeiende hoeveelheid en nog steeds meer verontreinigd aangeboden.</p>

PMD-afval wordt in groeiende hoeveelheid en nog steeds meer verontreinigd aangeboden.

(Foto: Jos Gröniger)

Flinke kostenstijging inzameling PMD door groter aanbod en vervuiling

  •   keer gelezen   Wonen

GENNEP | De gemeente Gennep gaat met andere gemeenten in de Afval Samenwerking Limburg (ASL) op zoek naar een andere inzamelaar en verwerker van het PMD (plastic, metaal en drankkartonnen). De ASL gaat daartoe over nu een conflict is ontstaan met de huidige partner Veolia, die wegens stijgende kwantiteit en toenemende verontreiniging van het PMD een toeslag per ton afval bedongen heeft.

In de Limburgse gemeenten is de hoeveelheid PMD de afgelopen jaren gestegen. Daarbij komt dat de vervuiling is toegenomen met 25 procent. Volgens de Gennepse wethouder Rob Peperzak is de vervuiling het gevolg van enkele oorzaken. “Er blijven te veel voedselresten achter in de verpakkingen.”, zegt de wethouder. Een andere reden is de toenemende diversiteit van plastic materialen. Het komt ook vaker voor dat zaken als kunststof speelgoed in de PMD-zakken aangetroffen wordt.

De firma Van Scherpenzeel die de overeenkomst PMD-inzameling en -verwerking in 2013 met de ASL aanging deed eerder melding van de stijging en maakte via een addendum afspraken over een toeslag op de prijs per ton. Die contractuele afspraken liepen tot 2018.
Nadat Van Scherpenzeel opging in Veolia Papier & Plastics Recycling Nederland B.V. trok ook deze organisatie aan de bel over de stijgende hoeveelheid PMD en de groeiende vervuiling. ASL onderkent de problemen.

Veolia wil nieuwe afspraken met ASL in een tweede addendum opnemen. De in ASL participerende gemeenten zijn niet gehouden aan het tekenen van de aanpassing. In de nieuwe afspraken voor de jaren 2020 en 2021 is een toeslag van ruim 51 euro per ton opgenomen. Voor Gennep betekent dat een stijging van circa 52.500 euro voor deze jaren, waar eerder zo’n 260.000 euro betaald werd. Partijen die niet ondertekenen dienen zelf met Veolia te onderhandelen. Een hogere toeslag is dán niet uitgesloten. Gennep wil overgaan tot het ondertekenen van het tweede addendum. De meerkosten compenseert Gennep in de positieve ontwikkeling van de oud-papierprijs.

De gemeente Gennep start volgens wethouder Peperzak binnenkort met een campagne waarin een betere scheiding van het PMD onder de aandacht gebracht wordt bij de inwoners.

Jos Gröniger
Meer berichten