<p>De overdracht werd afgelopen week beklonken. Bram Polkamp (l) gaat op Sint Janstraat 48 verder met Buurman. Rechts Paul Smits.</p>

De overdracht werd afgelopen week beklonken. Bram Polkamp (l) gaat op Sint Janstraat 48 verder met Buurman. Rechts Paul Smits.

(Foto: Jos Gröniger)

Wisseling van de wacht: De Pub wordt Buurman

  •   keer gelezen   Zakelijk

OTTERSUM | Het ene horecatijdperk leidt het andere in. Na een halve eeuw jaar draagt kastelein Paul Smits zijn karakteristieke dorpskroeg en cafetaria De Pub over. Bram Polkamp en partner Heleen van Haalen zijn vanaf 1 juli de nieuwe uitbaters van het horecabedrijf dat voortaan de naam Buurman draagt. De nieuwe uitbaters bouwen het café komende weken om tot een eetcafé en houden voor de snelle hap het cafetaria aan.

De naam De Pub verdwijnt uit het straatbeeld, maar de geest van het café dat May en Paul Smits-Pubben in 1973 van May’s ouders overnamen blijft bestaan. Overigens blijft het bedrijf in de familie omdat Paul Smits het horecapand aan de Sint Janstraat verhuurt aan neef Bram Polkamp.

Na het passeren van de pensioengerechtigde leeftijd van het horecapaar werd al langer nagedacht over de continuïteit van De Pub. Liefde voor het vak en hart voor het Ottersumse dorpsleven waren de drijfveren om het bedrijf voort te zetten. Na het overlijden van echtgenote May kon en kan Paul bij het voortzetten van De Pub rekenen op de steun van loyale personeelsleden, familie en andere dorpsgenoten.
Diverse keren werd gepraat met diverse overnamekandidaten. Ook de sloop van de zaal ten behoeve van een nieuwe Ottersumse multifunctionele accommodatie kwam ter sprake, en blijft actueel. Het meest concreet werd de belangstelling toen neef Bram in beeld kwam. Afgelopen weken werden de onderhandelingen afgerond, en werd de overdracht beklonken. Het personeel, de naaste familie, stamgasten en vaste gebruikers van de zaal werden geïnformeerd. Woensdag werden de handtekeningen gezet onder de overeenkomst met de nieuwe huurders. “Het gevoel dat ik bij Bram en Heleen heb is goed. Ik doe met een gerust hart een stapje terug.”

Op zijn lauweren rust verhuurder Paul Smits straks niet. Hij verhuist met de stamgasten en een belangrijk deel van de inventaris naar de zaal. Het biljart komt in het voorste deel van de zaal te staan. De biljartclub kan er op woensdag van acquit en op vrijdag, zaterdag en zondag kan er gezellig geborreld worden. “De prins kan hier straks nog gewoon op het biljart staan”, grapt Smits.
Als gastheer van honderden feestjes, partijen, kermissen, carnavalsavonden en andere onvergetelijke momenten blikt hijtevreden terug. “We hebben samen heel veel mooie momenten beleefd. Gelukkig waren dat er veel meer van de minder leuke dingen.”
Een wens heeft de kastelein van De Pub nog wel: “Zodra de Coronaregels het toelaten bouwen we een mooi afscheidsfeestje, met iedereen die De Pub zo mooi gemaakt heeft.”

Buurman
De nieuwe uitbater wil zich graag voorstellen. Met een eigen bedrijf is Bram Polkamp in 2018 in Nijmegen een nieuwe weg ingeslagen. Na een loopbaan van ruim twintig jaar als chef-kok bij het bekende restaurant Het Savarijn in Nijmegen ging hij als zelfstandige verder met Buurman Catering.
In Ottersum start Bram Polkamp eetcafé Buurman. Het bruin café wordt de plaats waar heerlijk getafeld kan worden. Daarnaast verzorgt hij de catering voor een breed publiek; van zakenlunches tot familiefeestjes. “We zijn blij dat we er met Paul en familie snel uit waren. Dit is een mooie kans ons te vestigen in de gemeente waar ik geboren”, zegt Bram Polkamp.
Het concept bij eetcafé Buurman is in de regio betrekkelijk nieuw. “We serveren overdag lunches en in de namiddag en avond streetfoodgerechten tegen een lage prijs”, zegt Bram Polkamp, “De gerechten combineren gemakkelijk zodat onze gasten zelf menu uit meer gangen kunnen samenstellen.”
De komst van het eetcafé heeft geen consequenties voor de huidige cafetaria. “Dat gaat door. De vaste klanten en andere liefhebbers van de snelle hap en snacks blijven we met dezelfde service bedienen.”

Jos Gröniger
Meer berichten